Stefanović: Oduzeto 1.680 komada oružja i 30.960 metaka

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Berlinu da je "bespoštedna borba protiv svih oblika kriminala prioritet koji zauzima jedno od najviših mesta u agendi Vlade Srbije", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
Stefanović je na sastanku visokog nivoa u okviru francusko-nemačke inicijative o sprovođenju "Mape puta za sveobuhvatnu kontrolu malog i lakog oružja na Zapadnom Balkanu" rekao da je "članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i da na tom putu Srbija nastoji da razvije snažne i standardizovane mehanizme u suzbijanju oružja u ilegalnom posedu, u skladu sa evropskom bezbednosnom politikom".
 
"U 2019. godini uništeno je 15.430 komada oružja, što Srbiju svrstava u apsolutne lidere u regionu. Takođe, podneto je 1.411 krivičnih prijava protiv 1.463 osobe od kojih je oduzeto 1.680 komada oružja, 30.960 komada municije, 133 komada minsko-eksplozivnih sredstava, 47 kilograma eksploziva i dva ručna raketna bacača", rekao je Stefanović.
 
On je podsetio i da su pripadnici MUP-a Srbije u septembru učestvovali u velikoj međunarodnoj akciji koja je bila usmerena na suzbijanje krijumčarenja oružja sa Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu i tom prilikom oduzeli 32 komada vatrenog oružja, od čega sedam automatskih pušaka, 13 pištolja, šest ručnih bombi, 2.164 komada municije.
 
"Srbija nastoji da daljim razvojem i regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti smanji mogućnosti da oružje dopadne u ruke kriminalnih grupa, kao i mogućnosti upotrebe oružja u izvršenju krivičnih dela, kako bismo na taj način poboljšali najpre bezbednost sopstvenih građana, ali i doprineli sigurnosti regiona i celokupne Evrope", kazao je Stefanović.
 
Stefanović je kao jedan od jasnih i merljivih pokazatelja da je Srbija preduzela ozbiljne napore u ovoj oblasti naveo i podatak da je od ukupno 81.846 krivičnih dela koja su izvršena u 2019. godini u 276 vatreno oružje evidentirano kao sredstvo izvršenja i da je taj broj iz godine u godinu manji.
  • Sava

    01.02.2020 15:45
    Nista ne brinite
    Bez brige,zna drzava sta radi, Taman kad se sve oduzme oduzme u Martu, da bude bezbedno za migrante koje ce nam proslediti, da prave s.anja.Mozete videti po bilbordima "Uskoro CE ziveti sa nama I nece Nas ugroziti".misli drzava na sve, osim na Nas.
  • Milan

    01.02.2020 11:11
    Nemojte uništavati ... Export :) Ameri su i ovako sve stare zalihe pokupovali po balkanu nako na đuture.
  • White

    01.02.2020 10:26
    Eto robe za tata Branka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.