Podrška porodiljama: Obećanja pljuštala, pa zaboravljena

Kada je ustanovljeno pre dve godine da Zakon o finansijskoj podršci porodici umanjuje primanja ženama zbog rođenja deteta, pljuštala su obećanja da će biti "popravljen", ali to se ni do danas nije dogodilo.
Podrška porodiljama: Obećanja pljuštala, pa zaboravljena
Foto: Pixabay
"Centar za mame" ponovo je apelovao na donosioce odluka da izmene taj zakon donet u julu 2018. godine, zbog kojeg veliki broj porodilja ima umanjena primanja, prenosi "Politika".
 
"Otkako je zakon počeo da se primenjuje, nije bilo političara koji nije pomenuo da su mnoge majke ovim propisom oštećene i da zakon mora da ide na 'popravku', ali ništa se nije desilo. Nekoliko udruženja roditelja imalo je sastanak s premijerkom Anom Brnabić, na kojem je obećano da će zakon biti promenjen, ali to se nažalost nije desilo. Budžetom za 2020. godinu predviđena su povećanja izdvajanja za pronatalitetnu politiku – mi smatramo dobrim što je roditeljski dodatak za prvo dete povećan na 100.000 dinara, što će drugo dete dobijati 10.000 dinara mesečno dve godine, što će treće dete svakog meseca dobijati po 12.000 dinara i što će četvrto dete celu deceniju da dobija 18.000 dinara, ali smatramo da plate porodilja ne treba da imaju veze sa socijalnim davanjima", navodi Jovana Ružičić, direktorka "Centra za mame".
 
Ona podseća da su ovim zakonom posebno pogođene žene koje su radile manje od 18 meseci pre odlaska na porodiljsko bolovanje, one koje su istog meseca dobile posao i otišle na trudničko bolovanje, kao i žene koje imaju visoka primanja.
 
"Mi smo tražili da žene koje su pre odlaska na porodiljsko odsustvo radile manje od 18 meseci u kontinuitetu dobijaju minimalac, jer je praksa pokazala da veliki broj ovih mama dobija svega nekoliko hiljada dinara. Osim toga, mame preduzetnice su oštećene zato što nemaju pravo na dve godine porodiljskog odsustva za treće dete, već samo na godinu dana", kaže Ružičić.
 
Jasmina Mihnjak iz roditeljskog portala "Bebac" podseća da je ovaj portal od Ministarstva rada dobio podatke da je u prvih jedanaest meseci primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom trećina porodilja imala umanjena primanja.
 
Kako prenosi "Politika", u Ministarstvu za rad su rekli da je "prilikom predstavljanja plana 'Srbija 2025' predsednik Aleksandar Vučić istakao da će veća pažnja biti posvećena pronatalitetnim merama i da će, upravo radi podsticanja rađanja i omogućavanja novih uslova za trudnice i porodilje, kao i porodice s decom, biti obezbeđena dodatna sredstva i nove mere".
  • Stefa

    25.04.2020 22:22
    Gleda se prosek posljednjih 18 meseci...a mislim da minimum mora da radi 12 ili 18 meseci da bi imala pravo
  • Olaaa laaa

    23.04.2020 22:37
    Postovani,
    Kad drzava nije u mogucnosti da isplati trudnicko na vreme vec cekas, cekas. To je nasa plata, od nje zivimo, pa zato smo i radile. Jedino da radimo do 9og. meseca. Svaka majka koja ima dete zna sta je prosla do porodjaja, to su zene krajice i borci. Budite odgovorni, drzite rec, neki novi zivoti su u pitanju. Sutra cete da se hvalite koliko je beba rodjeno, samo to. A, obecanja. Mozda neko bas od te dece nece imati hranu, krov nad glavom, krevetac, cuclu, flasicu, pelene.... Neki roditelji nemaju novca da kupe osnovne stvari i nadaju se tom novcu. Da uloze u svoje dete. Pozzz.
  • Raja

    05.04.2020 10:35
    Molim za informaciju
    Da li neko moze makar odprilike da mi kaze ako je supruga primala 80000 a radila 10 meseci koliko ce primati na porodiljskom. Prijavljena je na 80000. Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".