Skupština usvojila leks specijalis o izgradnji infrastrukture, u "hitnim" slučajevima izbor strateškog partnera bez javne nabavke

Skupština Srbije usvojila je danas set zakona iz oblasti saobraćaja, među kojima je poseban zakon (leks specijalis) koji treba da ubrza izgradnju za državu važnih infrastrukturnih projekata poput autoputeva.
Skupština usvojila leks specijalis o izgradnji infrastrukture, u "hitnim" slučajevima izbor strateškog partnera bez javne nabavke
Foto: 021.rs
Reč je o posebnom Zakonu o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju.
 
Donošenje zakona omogućiće, pored ostalog, ranije puštanje u saobraćaj određenih deonica puteva, raniji povraćaj uloženih sredstava, kao i efikasnije korišćenje budžetskih i kreditnih sredstava.
 
Zakonom se, između ostalog, skraćuju rokovi postupanja organa koji sprovodi eksproprijaciju, kao i sve administrativne procedure koje su se u praksi pokazale kao neefikasne prilikom izgradnje linijskih infrastrukturnih objekata.
 
Kako su ranije pisali mediji leks specijalis podrazumeva suspendovanje važećih zakona države tako što se njime ukida odnosno suspenduje Zakon o javnim nabavkama, javnim tenderima ili drugim postupcima predviđenim nacionalnim zakonodavstvom Srbije.
 
Neki od projekata na koje se odnosi ovaj specijalan zakon su projekti iz novog investicionog ciklusa, čija vrednost je procenjena na oko pet milijardi evra ulaganja u infrastrukturne projekte.
 
Među njima su i izgradnja deonice Preljina - Požega, deonice Moravskog i Fruškogorskog koridora, autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad… Takođe, odnose se i na izgradnju brze pruge Beograd – Budimpešta, Beogradski metro i rekonstrukciju pruga.
 
Kako je navedeno u Predlogu koji je bio pred Skupštinom, planirano je da za ove važne projekte postupak izbora strateškog partnera sprovodi radna grupa koju formira Vlada Srbije.
 
Podsetimo, leks specijalis je poseban zakon kojim se određeni projekti proglašavaju projektima od nacionalnog značaja i da se zbog toga primenjuje taj novi zakon dok se postojeći zakoni suspenduju.
 
Poslanici su izglasali izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji koji se usklađuje sa propisima EU, a najznačajnije izmene tiču se profesionalnih kvalifikacija, odnosno regulisanih profesija u oblasti planiranja i izgradnje, tj. izdavanja licenci inženjerima, arhitektama i prostornim planerima i sticanje prava na obavljanje stručnih poslova u okviru tih profesija.
 
Prvi put se uodi pojam metroa
 
U oblasti licenciranja inženjera, smanjen je broj administrativnih procedura. Izmenama zakona se prvi put uvodi pojam metroa, kao vrste linijskog infrastrukturnog objekta.
 
Zakon o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru treba da omogući da ova oblast bude uredjena jednim propisom umesto sadašnja tri, da nadležnost za vođenje i održavanje bude objedinjena kod Republičkog geodetskog zavoda kao i da proces ažuriranja podataka i njihovu razmenu izmedju državnih organa učini efikasnijim.
 
Usvajanje predloga zakona se omogućava i da se podaci iz ovih registara koriste u skladu sa propisima kojima se uredjuje elektronska uprava, što će doprineti većem kvalitetu pružanja javnih usluga za građane.
 
Regulisanje kupovine onlajn karata
 
Izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju se regulišu uslovi za prodaju voznih karata i drugih prevoznih isprava putem interneta.
 
Poslanici su usvojili i dva zakona iz oblasti vodnog saobraćaja. Izmene i dopune Zakona o plovidbi I lukama na unutrašnjim vodama omogućavaju prenos nadležnosti sa Agencije za upravljanje lukama na resorno ministarstvo.
 
Zakon o hidrografskoj delatnosti ima za cilj da uredi pravni okvir za obavljanje hidrografske delatnosti. Takođe, Zakon predviđa da Direkcija za vodne puteve uspostavi i upravlja Centralnom bazom hidrografskih podataka kao integrisanim informacionim sistemom za podatke iz ove oblasti.
  • proka

    04.02.2020 07:14
    specijalni "zakon"
    bio tako jeda , probao da zajebe narod sa specijalnim "zakonom" pa završio u Hagu a na kraju " rzdužio escajg ".
    nadam se da ovg puta narod , ako je još nešto ostalo , NEĆE DUGO ČEKATI!!!
  • socko

    04.02.2020 00:17
    Zapravo situacija je vrlo prosta: ili ce tzv "narod" da odluci da preuzme odgovornost za svoj zivot u svoje ruke (i konsekventno povuce sve potrebne poteze da se to realizuje u praksi) ili tog istog "naroda" za 30 godina bioloski i fizicki nece biti.
    Gospodo, odlucite: vas bioloski opstanak ili "kapilarni glasovi" i zaklanjanje iza ljudi bez znanja i integriteta koji vas vode direktno u provaliju.
  • Nemanja

    03.02.2020 23:36
    Nama vlada vec 30 godina lopovski politicki virus i nikom nista. A u svetu se pojavi coronavirus i ceo svet zvoni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija