U Srbiji svaki deseti zaposleni u riziku od siromaštva, muškarci više od žena

Deset odsto zaposlenih i punoletnih građana Srbije je u riziku od siromaštva uprkos prihodima koje ostvaruju, što je u rangu proseka Evropske unije koji iznosi 9,5 odsto, prenosi Eurostat.
U Srbiji svaki deseti zaposleni u riziku od siromaštva, muškarci više od žena
Foto: Pixabay
Statistička kancelarija EU navodi da su stalno zaposleni u upola manjem riziku od siromaštva u odnosu na ljude zaposlene po ugovoru ili na određeno vreme, koji su izloženi socijalnom riziku u 15,7 odsto slučajeva. Rizik od siromaštva u Srbiji više pogađa zaposlene muškarce (11,3 odsto) nego žene (8,3 odsto).
 
U većini država članica EU rizik od siromaštva među zaposlenima se uvećao. Najviše zaposlenih u riziku od siromaštva živi u Rumuniji (15,3 odsto), a nakon nje u Luksemburgu (13,5 odsto) Španiji (12,9 odsto) i Italiji (12,2 odsto). 
 
Najmanji rizik od siromaštva među zaposlenima beleži se u Finskoj i Češkoj (ispod 3,5 odsto), Irskoj (4,9 odsto) Belgiji i Hrvatskoj (u obe po 5,2 odsto).
 
Stopa rizika od siromaštva ne znači da su ljudi u toj kategoriji nužno siromašni, već ukazuje na male prihode u odnosu na druge sugrađane. 
 
EU koristi i druge instrumente za merenje konkretnijih oblika siromaštva.
  • Zlo caruje u Srbiji

    04.02.2020 11:40
    LIDERI smo regiona u siromaštvu.
    I deljenju 660.000 evra satanističkim umetnicama sa 6 slova u imenu.
    Imam film kao dokaz.
    Što je najgore, vode decu d abi im pokazali kako ona iscrtava pentagrame.
    Eto ti ga - države i Ministarstva Obrazovanja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.