Sve više aktivnih penzionera, neki od njih rade i na skelama

Broj penzionera koji rade poslednjih godina se stalno povećava.
Sve više aktivnih penzionera, neki od njih rade i na skelama
Foto: 021.rs
Pre 10 godina aktivnih penzionera bilo je oko 60.000, a sada ih je prema nezvaničnim procenama, više od 250.000. Mnogi od njih rade na crno, a sve je više i preduzetnika koji po odlasku u penziju ne gase firme, već nastavljaju sa radom.
 
Ovo u razgovoru za Novosti ističe Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu politiku, objašnjavajući da je ekspanzija ove vrste angažovanja nastala obostranom potrebom.
 
"Penzioneri se najčešće odlučuju da rade zato što im penzije nisu dovoljne za život ili su razlozi porodični, moraju finasijski da pomognu deci. Sa stanovišta poslodavaca, njima je sve teže da nađu radnu snagu u različitim oblastima privrede, a i mladi us uglavnom neobučeni. Zato se često dešava da gazde zamole ljude koji su se penzionisali da ostanu ili da povremeno dolaze, kako bi nadzirali određene poslove ili obučavali mlađe kolege", priča Rajić.
 
Taj modalitet angažovanja posebno je, kako ističe, zastupljen u manjim gradovima gde je deficit radne snage izraženiji, zbog migracija ka većim centrima. Ukazuje i da nije dobro što mnogi rade na crno. Ukoliko se povrede na radu, njihovi troškovi lečenja će biti mnogo viši jer nisu prijavljeni. 
 
Penzioneri najčešće rade kao domari, vozači i zanatlije, ali kako kaže Rajić, značajan broj njih obavlja i građevinske poslove, a neki od njih čak rade i na skelama. Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije za Novosti objašnjava da u ovom trenutku Srbiji nedostaje najmanje 30.000 zanatlija svih profila. Potvrđuje da su u toj delatnosti traženi penzioneri.
 
"Angažuju ih mnogo, gde god mogu, jer je iskusne dobre inženjere i majstore teško naći. Stariji ne mogu da rade teške fizičke poslove, već obavljaju finije radove. Zato su izuzetno traženi kvalitetni keramičari, stolari, parketari i moleri. Oni vode poslove, a imaju pomoćnike koji im donose materijal", navodi Rodić.
 
Dragoljub Rajić ističe da su seniori sa iskustvom u građevinskim poslovima nekada više plaćeni nego njihove mlađe kolege.
  • high ISO

    06.02.2020 06:53
    Pa ko ove patriJotsko vaspitane da puste nesto da rade? Em nesposobno, em...lepljivi prsti kao arkanu.
  • Istina

    06.02.2020 05:18
    ...
    Sve je naopako u Antisistemu.
  • Kolakov

    06.02.2020 03:12
    Uciti strane jezike i bezati
    I dva dana pred izbore prodaju glas za kalendar na zidu,hemijsku olovku i obecanje da ce mu sin,cerka,unuk i unuka biti uposljeni u drzavnoj sluzbi.

    Odmore dva dana nakon izbora i treceg dana opet idu da rade za 10 eura dnevnice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.