Bradić, Milosavljević i Lukić napustili savet festivala Teatar na raskršću

Reditelj i bivši ministar kulture Srbije Nebojša Bradić saopštio je da se povukao iz Programskog saveta festivala "Teatar na raskršću" jer nisu uzimani u obzir njegovi predlozi i sugestije.
Bradić, Milosavljević i Lukić napustili savet festivala Teatar na raskršću
Foto: Pixabay
Bradić je u obrazloženju ostavke naveo da je taj festival pokrenut sa uverenjem da će omogućiti povezivanje pozorišta i pozorišnih stvaralaca sa širokog prostora omeđenog balkanskim istorijskim uticajima, ali i u kontekstu aktuelnih okolnosti, "koje se u najširoj javnosti doživljavaju kao faktori razdvajanja, a ređe kao kohezioni elementi".
 
"Ali, usledio je (ne)očekivani rat koji se iz politike, putem medija, direktno preneo na Festival i pre njegove realizacije. To je rezultiralo time da se usvojeni programski sadržaj ovog međunarodnog pozorišnog festivala menja na način koji ozbiljno dovodi u pitanje i njegovu prvobitnu ideju i njegov dignitet", ocenio je Bradić.
 
Dodao je da je kao jedan od osnivača i predsednik Programskog saveta festivala smatrao da njegov koncept, profil i značenje treba zadržati u "trenutnim snažnim turbulentnim (ne)prilikama" i da je iz tog razloga u proteklom periodu davao veći broj predloga koji bi doprineli njegovom opstanku.
 
Pored Bradića, Programski savet su napustili i Aleksandar Milosavljević iz Novog Sada i Darko Lukić iz Zagreba.
 
"Želeli smo da kasniji život Festivala odgovori mnogim izazovima koje raskršće različitosti u promišljanju, stvaranju i izvođenju pred pozorišta iz regiona stavlja kao zadatak. Ambicioznija očekivanja od pomenutih odnosila bi se na stalni rat sa narcizmom malih razlika", kazao je Bradić.
 
U decembru prošle godine saopšteno je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelj drugog izdanja "Teatra na raskršću", što je direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanović ocenio kao veliku čast i ponos.
 
Pozorišni reditelj Kokan Mladenović zbog te najave povukao je u decembru predstavu "Sitničarnica kod srećne ruke", koja je trebalo da bude premijerno izvedena na ovom festivalu. Od pokroviteljstva Aleksandra Vučića ogradio se i reditelj Igor Vuk Torbica.
 
Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera "Teatar na raskršću", organizuje Narodno pozorište Niš. Prvo izdanje festivala održano je u martu prošle godine.
  • StAV

    08.02.2020 11:53
    uvek na dobitku
    Vlast ne interesuje nista osim njih samih. Ako hocete sa njima - dobro, ako necete - opet dobro. Poenta je da ce uraditi onako kako su zamislili, a u svom njihovom zamisljanju i razmisljanju najvise ima unistavanja. Za kulturu su odavno pokazali da nema mesta u Srbiji, a neki drugi to vide kao idealnu priliku da npr. izdaju knjigu iako su zaboravili kako izgleda olovka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.