Počela obuka lobista

U Agenciji za borbu protiv korupcije u toku je dvodnevna obuka prve grupe budućih lobista.
Počela obuka lobista
Foto: Pixabay (ilustracija)
Na poziv za obuku javilo se 46 kandidata, a zbog velikog broja prijavljenih, prva obuka biće održana u tri termina, objavljeno je na sajtu Agencije.
 
Prvi termin obuke bio je 6. i 7. februara, drugi je 18. i 19. februar, a treći 25. i 26. februara.
 
Pravilnikom o programu obuke obuhvaćeno je osam oblasti: ustavno uređenje Srbije, lobiranje, kodeks ponašanja učesnika u lobiranju, oblast državne uprave i lokalne samouprave, sukoba interesa i borbe protiv korupcije, finansiranja političkih subjekata, oblast krivičnih dela i prekršaja i oblast zaštite podataka o ličnosti.
 
Direktor Agencije Dragan Sikimić istakao je da je pred učesnicima obuke velika odgovornost jer, iako je lobiranje zakonom regulisana aktivnost, istraživanja pokazuju da u mnogim zemljama građani ne razlikuju lobiranje od korupcije.
 
"Od vašeg zalaganja i ozbiljnosti zavisiće kako će građani percipirati lobiste i da li ovako regulisana oblast lobiranja može da posluži kao primer dobre prakse drugim državama, članicama Saveta Evrope, koje lobiranje još nisu pravno uredile", kazao je Sikimić.
 
Kako se navodi na sajtu, zakonskim uređivanjem lobiranja u najvećoj meri se štiti javni interes, budući da se povećava javnost rada organa državne uprave, ojačava integritet i odgovornost lobiranih lica koja vrše javne funkcije i podiže poverenje građana u proces donošenja odluka, odnosno utvrđivanje pravila u vezi sa obavljanjem lobiranja.
 
Pomoćnica direktora Verka Atanasković rekla je da su zaposleni u Agenciji učili od istaknutih stručnjaka o međunarodnim standardima, regulisanju lobiranja kao mehanizma prevencije korupcije, kao i principima i praksi u ovom domenu.
 
"Lobiranje treba da bude transparentno i odgovorno i da doprinese jačanju demokratije", navela je Atanasković.
  • /

    08.02.2020 13:00
    /
    "... građani ne razlikuju lobiranje od korupcije"
    ne razlikuju je ni lobisti
  • x

    08.02.2020 12:49
    y
    "... građani ne razlikuju lobiranje od korupcije"

    znao sam, mi smo krivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.