Svetska banka: U Srbiji do 2050. godine za četvrtinu manje stanovnika nego 1990.

Broj stanovnika Srbije će se do 2050. godine spustiti na 5,8 miliona, što će biti pad od 25 odsto u odnosu na 1990. godinu, navodi AP, pozivajući se na podatke Svetske banke.
Svetska banka: U Srbiji do 2050. godine za četvrtinu manje stanovnika nego 1990.
Foto: 021
Uz konstataciju da se promene stanovništva događaju na celom Starom kontinentu, tvrdi se da se problem drugačije ispoljava u Srednjoj i Istočnoj Evropi, gde niski prirodni priraštaj, karakterističan i za razvijene države, prati iseljavanje stanovništva.
 
Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Fond UN za stanovništvo su formirali tim od sedam međunarodnih stručnjaka, koji su prošlog meseca posetili Srbiju.
 
Austrijski ekspert Volfgang Luc je ocenio da je, u odnosu na smanjenje stanovništva, za Srbiju veći problem obrazovni profil ljudi koji napuštaju zemlju.
 
"Odlaze bolje obrazovani, obučeni, bolje motivisani ljudi, što predstavlja odliv ljudskog kapitala", izjavio je Luc.
 
Kako bi ilustrovao ozbiljnost situacije, AP navodi primer sela Blagojev Kamen, na istoku Srbije, koje je imalo 200 domaćinstava, školu, lekara i prodavnicu, a šest decenija kasnije u njemu živi samo osam ljudi.
 
Dodaje se da se sa sličnim problemom suočava i Hrvatska, koja je kao prioritet odredila suočavanje sa demografskim izazovima, pošto više 15 odsto stanovništva živi u inostranstvu. 
  • Znamo šta rade

    10.02.2020 07:50
    Nedovoljno.
    Doseljavanje jedne posvećene nacije treba da počne, a mi još nismo isterani.
    Nedopustivo!
    Kako sad oni da oforme većinu u Parlamentu i promenu ime države?
  • Bili Kid

    10.02.2020 00:12
    Rezultat rada nakaradnih politicara koji su u poslednjih 30 godina upropastili naciju!
  • Mirin

    09.02.2020 21:00
    Mirin
    Do 2050 nejće nas ostati ni za kredit za pijacu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.