U Srbiji i dalje deficitarne zanatlije, najviše se traže prodavci i IT-jevci

U 2019. godini ponovo je zabeležen porast broja oglasa za posao i potražnjom za kadrovima od 14 odsto u odnosu na 2018. godinu, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje poslovi.infostud.com.
U Srbiji i dalje deficitarne zanatlije, najviše se traže prodavci i IT-jevci
Foto: Pixabay
Tokom prethodne godine više od 225.000 kandidata je imalo šansu da se zaposli na oko 49 hiljada raspisanih pozicija.
 
Kao i prethodnih godina najviše su se tražili kadrovi iz oblasti trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, a najtraženije pozicije su bile prodavac, komercijalista, vozač, magacioner i telefonski operater, navodi se u saopštenju.
 
Pozicije koje i u prošloj godini beleže deficit i teži dolazak do kadrova su i dalje zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugar i farbar.
 
Poslodavci su tokom 2019. godine u preko 57 odsto oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40 odsto oglasa tražla visoka ili viša stručna sprema.
 
I pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije, broj prosečnih prijava i dalje je u blagom padu. U 2019. godini na jedan oglas prosečno je konkurisalo 65 kandidata.
 
Oglasi na stranom jeziku činili su 24 odsto ukupnog broja, od kojih se najviše tražio engleski, zatim nemački, mađarski i ruski.
 
Porast se takođe vidi u oglasima koji su namenjeni osobama sa invaliditetom (ukupno osam odsto).
  • ?

    12.02.2020 05:34
    @ Ako neces ti...
    Ovde je trgovina krenula da "cveta" od dolaska Metroa 2005, čini mi se. IT samo olakšava njenu internacionalizaciju i globalizaciju...... od pada onog zida, preko krizne 2008, a da li je i koliko otporna na korona virus, videće se za neko vreme, godinu, dve, 5.
  • Ako neces ti...

    11.02.2020 13:33
    Za IT-jevce razumem: visoko kvalifikovan posao, pa prosto nema dovoljno kadra na trzistu, a i od onih sto ima svake godine se iseli iz zemlje brdo njih... ali za prodavce je racunica jasna - povecajte im mizerne plate duplo i poboljsajte radne uslove i bice i vise prodavaca nego sto treba. Niko ne radi kao prodavac zbog kikiriki-plate, kostolomskog posla i natezanja sa nezadovoljnim musterijama - vec zato sto ga je muka naterala da prihvati takve uslove.
  • Neil

    11.02.2020 11:39
    Tako je
    Nema više robova na tržištu rada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija