FOTO: Grb Kraljevine Srbije vraćen na zgradu bivše železničke stanice u Beogradu

Posle 75 godina, grb Kraljevine Srbije vraćen je na pročelje zgrade bivše Glavne železničke stanice u Beogradu, gde se nalazio od 1885. godine.
U pitanju je kompozicija dva grifona koji drže kartušu, na kojoj se nalazi grb Kraljevine Srbije, koja je uništena i sklonjena posle Drugog svetskog rata.
 
 
Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić podsetio je da je zgrada nekadašnje Glavne železničke stanice izgrađena 1884. godine i da je to spomenik kulture od posebnog značaja.
 
"Vraćamo sve ornamente koji su svojevremeno skinuti sa ove zgrade na kojoj izvodimo restauratorske radove, sređuju se fasada, krov, svi ornamenti, uključujući i stolariju", rekao je Vorkapić i dodao da se istovremeno radi i projekat unutrašnjeg uređenja zgrade koja će imati drugu namenu.
 
 
Arheolog Marko Popović je rekao da je ulaz u tu zgradu, kada je izgrađena, osim funkcionalnog, imao i veliko simboličko značenje u okviru koga je i grb Kraljevine Srbije imao svoje mesto.
 
"Ulaz u železničku stanicu je bio portal kraljevine Srbije na ulazu u Evropu. Mi smo 1884. godine, uspostavljenjem železničke pruge, otvorili Srbiju prema Evropi, a jedan od elemenata tog otvaranja je bio upravo i ovaj grb kraljevine Srbije", dodao je Popović.
  • Marko

    12.02.2020 16:55
    SRB
    Nije li to i De Gol, nakon sloma Francuske prebegao za Englesku, ostavivsi svoj narod na cedilu da bi posle sloma Nemacke dosao u domovinu i bio proglasen za najveceg heroja..
  • RMosha

    12.02.2020 15:03
    samo u smrdoslaviji
    Sudeci po komentarima komunisti i dalje ratuju protiv istorije misleci da ista nije postojala pre njih .
  • Sremac

    12.02.2020 13:58
    Jel to rec o onom kralju koji je pobegao kao najveca kukavica pred nacistima, pokupio zlato i ostavio svoj narod na cedilu?

    Sta ce nama grb takve kraljevske familije!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.