Mali: Usvojena Strategija za sprečavanje pranja novca

Vlada Srbije usvojila je Stragegiju za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period 2020-2024, što predstavlja važan korak u borbi za osnaživanje ekonomskog sistema Srbije, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.
Mali: Usvojena Strategija za sprečavanje pranja novca
Foto: 021.rs
Strategija predstavlja izraz koordinisanog pristupa problemima pranja novca i finansiranja terorizma u državi, navodi se u saopštenju.
 
Ona je i dokaz postojanja značajnog opredeljenja na visokom političkom nivou za njihovo rešavanje, što se i u međunarodnom kontekstu očekuje od država posvećenim globalnoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, naglasio je Mali. 
 
Prema njegovim rečima, Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma deo je jedne opšte platforme propisa koju Vlada priprema. 
 
"Nedavna ocena MANIVALA da se Srbija našla u grupi zemalja koje su u najvećoj meri usklađene sa preporukama FATF, dodatno nam je dala vetar u leđa i pokazala da je intenzivna zakonodavna aktivnost daje rezultate. Sada ostaje da to sve primenimo u praksi i merimo efektivnost, što će i biti deo daljeg ocenjivanja MANIVALA, za dve godine", naglasio je ministar finansija. 
 
Strategija ima četiri posebna cilja: smanjivati rizike od pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje kroz kontinuirano unapređenje strateškog, zakonodavnog i institucionalnog okvira, sprečiti unošenje u finansijski i nefinansijski sistem imovine za koju se sumnja da je stečena krivičnim delom. 
 
Ciljevi su i efikasno i delotvorno kažnjavati izvršioce krivičnog dela pranje novca i oduzimati nezakonito stečenu imovinu i, na kraju, uočavati i otklanjati pretnje od finansiranja terorizma i kažnjavati izvršioce krivičnog dela finansiranja terorizma, navodi se u saopštenju.
  • Banaćan

    14.02.2020 21:49
    Alal vera
    Svaka nam čast ko nam donosi Strategiju za sprečavanje pranja novca. Mališa, onaj ministar sve sa ocem oružarem će biti izuzeti jer koriste veš mašinu. Takav je i onaj zrenjaninski baba koji je kao žrtvenu jagnjad poturio svoja dva bliska saradnika za apsanu, a umesto česmovače koristi uvoznu mineralnu vodu za pranje para i evara.
  • Inspektor Višekruna

    14.02.2020 21:04
    Ha ha ha!
    Koza čuva kupus?
  • Bili Kid

    14.02.2020 20:26
    Hahahaha mafija usvaja zakon o pranju novca. Jel ovo NJUZ-ova vest?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija