Srbija slavi Dan državnosti

Srbija danas i u nedelju obeležava Sretenje - Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.
Srbija slavi Dan državnosti
Foto: 021.rs
Centralna državna ceremonija obeležavanja Sretenja biće održana u Orašcu, a predvodiće je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.
 
Državni praznik obeležen je juče počasnom paljbom pripadnika Garde Vojske Srbije koji su sa Savskog platoa na Kalemegdanu ispalili 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa. Prethodno je orkestar Garde održao promenadni defile Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, od Trga republike do Kalemegdana.
 
Beograd je povodom državnog praznika ukrašen sa dve hiljade srpskih zastava, a do utorka Most na Adi i Brankov most biće osvetljeni u bojama zastave Srbije.
 
U bojama zastave biće osvetljene i Palata Albanija, Avalski toranj i fontana na Slaviji, čiji će muzički repertoar, kako je najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, "biti prilagođen prazničnom raspoloženju, pa će biti emitovane patriotske pesme".
 
Dan državnosti, 15. februar, ustanovljen je u znak sećanja na Sretenje 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog Ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.
 
Kao državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara. Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje.
  • Koja državnost?

    15.02.2020 22:24
    Dan državnosti je za zemlje koje imaju suverenitet i integritet.
    Srbija nema ni jedno od ta dva.
    Dakle - nema razloga za slavlje.
    Podržavam 29 novembar i himnu "Hej Sloveni".
    Sa tim obeležjima ću biti sahranjen, pod njima sam rođen.
  • dragan perković

    15.02.2020 16:26
    Ah
    Moj praznik je bio i ostao 29 novembar i tako će ostati večno.Uzgred država je republika-pitanje kad je rođena ta republika.Zamislite da u republikanskim državama se ne slavi dan republike .Dan državnosti se računa iako datum nije isti a ustav je trajao čak 7 dana dokvse kralj valjao od smeha dokbga je čitao i "demokratski" ukinuo.Velike države slave svoje više vekovne ustave a mi škrabanje.
  • /

    15.02.2020 15:15
    /
    drugi ustanak.
    prvi je bio u banatu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija