Muzej Nikole Tesle se seli u zgradu bivše železničke stanice u Beogradu

Bivša železnička stanica u Beogradu, na Savskom trgu, biće novo sedište Muzeja Nikole Tesle, najavio je za "Novosti" direktor Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić.
"Novosti" podsećaju da je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić svojevremeno izjavio da Tesla zaslužuje savremeni muzej i dodao da niko ne drži bilo čije posmrtne ostatke u dnevnoj sobi, pa ne razume zašto bi to trebalo da bude u Genčićevoj kući, gde se Teslin muzej sada nalazi.
 
Ukoliko se muzej sasvim iseli iz zgrade u Krunskoj ulici broj 51 i ukoliko njena namena bude promenjena, stiču se uslovi da ova vila bude vraćena naslednicima industrijalca Đorđa Genčića, kažu u Agenciji za restituciju.
 
Genčić je bio čuveni političar, ministar unutrašnjih poslova, gradonačelnik Niša i jedan od inicijatora Majskog prevrata 1903. godine, kada su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga.
 
U Genčićevoj vili, od 5. decembra 1952. nalazi se Muzej Nikole Tesle, sa urnom velikog naučnika, prenetom iz Njujorka.
  • *;*

    16.02.2020 22:32
    strašno
    "bivša" ili "propala" ta lepa zgrada je deo istorije nacionalne železnice i onda je valjda prikladnije, kad je već takvo zlo poput Menhetna na vodi zadesilo, da bude železnički muzej?
  • Marijana

    16.02.2020 20:25
    Ostavite tog coveka,u toj urni,na miru,neotimajte se,gramzivci!Crkva,ima dosta svojih svetaca,pa neka ih polaze,u tom Svetom savi,ako,i koga hoce.Ovo,je covek od nauke,za ceo svet za vernike i nevernike,izmislio,svetlo,nema niko,pravo da ga prisvaja,sta ga cimate tamo amo,?!Za svoje poene,svi psmetujete.Prah,prahu,i kraj.Da je Tesla znao,sta ga ceka davno bi nam ugasio svetlo.
  • Bili Kid

    16.02.2020 19:21
    Eh kada bi Nikola Tesla koji cudom "ustao iz groba" i "video" ovo: Marica, Happy, Mitrovica, Pink, Cecu, Tomu Diplomu, Nesine i Malove plagijate, Grand i Brenu, kladionice, nepotizam na univerzitetima, navijace, huligane,... "pobegao" bi odmah zajedno sa svom svojom zaostavstinom u Ameriku. Nikola Tesla zasluzuje da pociva na miru kod onih koji su postovali njegov rad i nauku a ne kod primitivni srba koji samo gledaju kako ce kriminalno otimati materijalno bogatstvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija