Ukucavanje broja motora ponovo "radi", ali problem nije trajno rešen

Nakon zastoja od oko tri nedelje, ponovo je "proradilo" ukucavanje broja motora (i šasije), saznaje sajt Polovni automobili.
Ukucavanje broja motora ponovo "radi", ali problem nije trajno rešen
Foto: 021
Podsećamo, problem je nastao 18. januara, kada su istekla stara ovlašćenja za utiskivanje broja motora i šasije. Od tada niko od vlasnika automobila kojima su na tehničkom pregledu rekli da je broj motora nečitljiv, nije mogao da reši taj problem, niti da registruje svoj auto.
 
Od MUP-a sajtu Polovniautomobili nije stigao odgovor u vezi sa ovim problemom, ali je portal drugim putem saznao da je ponovo počelo ukucavanje brojeva. Sva privredna društva koja su se do 18. januara bavila utiskivanjem broja motora i šasije, dobila su dozvolu da još šest meseci to rade, po istim pravilima i pod istim uslovima kao ranije.
 
Ovo je samo privremeno rešenje, koje traje šest meseci, sa ciljem da se spreči nagomilavanje automobila koji ne mogu da se registruju zbog nečitljivog broja motora.
 
U ovom (produženom) roku od šest meseci moraće da se nađe trajno rešenje. 
 
Podsetimo, od jula 2019. godine na snazi je "Pravilnik o utiskivanju identifikacionih oznaka" (ukucavanje broja motora ili šasije). To je pravilnik koji reguliše situaciju kada na vozilu ne može da se pročita broj motora ili broj šasije (VIN).
 
Problem je nastao 18. januara, pošto su tada istekla stara ovlašćenja za utiskivanje broja motora i šasije. MUP nije napravio izmene u problematičnom Pravilniku o utiskivanju identifikacionih oznaka, odnosno otklonio nelogičnosti. 
 
Problem je u tome što identifikaciona oznaka, odnosno broj šasije ili VIN, mora da bude utisnuta tako da bude minimalne dubine jedan milimetar. Lim savremenih automobila je suviše tanak za ukucavanje oznaka ove dubine. Zbog toga pravna lica (npr. tehnički pregledi) koja su se do sada bavila utiskivanjem broja motora i šasije nisu podnela zahtev za dobijanje novih ovlašćenja. Čekaju izmene Pravilnika.
 
U MUP-u su krajem septembra prošle godine obećali da će Pravilnik biti izmenjen. Između ostalog, trebalo je i da bude dozvoljeno naknadno ukucavanje brojeva za polovne automobile iz uvoza.
 
Međutim to još nije učinjeno, a još se ne zna ni kada će biti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija