Grafiti mržnje protiv Srba u Beču, reagovala ambasada Srbije

Ambasada Srbije u Beču uputila je notu austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu unutrašnjih poslova i zatražila reakciju austrijskih vlasti zbog antisrpskih grafita koji su se prošle nedelje pojavili u tom gradu.
Grafiti mržnje protiv Srba u Beču, reagovala ambasada Srbije
Foto: 021.rs
Ambasador Srbije u Beču Nebojša Rodić izjavio je da je iznenađen zbog pojave dva grafita u bečkom 12 okrugu (Majdlingu) koje sa sobom nose fašistički slogan i antisrpske poruke. Na jednom od grafita piše "Srbe na vrbe", a na drugom "Smrt psima i Srbima" sa ustaškim simbolom. 
 
"Te poruke Beč teško može da podnese", naveo je Rodić.
 
Grafiti su ispisani na dve zgrade koje se nalaze na udaljenosti jedna od druge od 50 metara, a u međuvremenu je neko precrtao reč Srbi.
 
"Posebno za nas Srbe ovakva poruka unosi jedan dodatni nemir, s obzirom na to da je reč o jednom sloganu koji je nastao dosta davno, pre više od 100 godina, ali je svoju prepoznatljivost na neki način stekao tokom Drugog svetskog rata, kada je bio jedan od najprepoznatljivijih ustaških slogana", podseća ambasador.
 
Takva poruka, kaže Rodić, plaši i zbunjuje građane koji žive u toj opštini, ali i u celom Beču i Austriji, i ne može ostati bez reakcije zvaničnih državnih organa.
 
Ambasador je najavio da će tražiti razgovor i sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Ludvigom, pošto je iskazao u više navrata spremnost za produbljenje saradnje sa zvaničnom Srbijom i ljudima koji su poreklom iz Srbije, a žive i rade u Beču.
 
Grafiti su ispisani tokom prošle nedelje, a ambasada Srbije je odmah reagovala i izašla na teren.
 
Ambasador Srbije u Beču očekuje da policija utvrdi tačno vreme crtanja i autora grafita, uz pretpostavku da na objektima i zgradama u okolini postoje kamere koje u tome mogu pomoći.
  • Mad Hatter

    18.02.2020 21:00
    Tako je Istina! Daj još po koju teoriju zavere i po neko laprdanje prazne lobanje pa da polako počneš da dobijaš zabavnu vrednost jer si predaleko od intelektualne.

    Zašo je ovo vest? Ovo je vest za Bečlije a ne za nas u ovom kulaku zvanom Srbija. Niti je Beč naš grad, niti nas se tiče šta se tamo dešava.

    Mi imamo dobrih vesti na pregršt počevši od Jovanjice, Krušika, Savamale, nelegalni objekti na Kopaoniku, nelegalne prodaje zemljišta Galenike, Koferče, Babićev susret sa naplatnom rampom, nestašica pojaće i tehnički ispravne vode u Vojvodini, trovanje reka, divlje deponije, Galens, Dević i autobuska stanica, kosovski narko kartel, ubistvo Ivanovića ....

    Mila majko, imamo toliko vesti i čime da se bavimo da je to za ne poverovati.

    Čuj ti njih, anti-srBski grafiti u Beču.
  • BulevarEvrope

    18.02.2020 19:44
    Malo je nekoretkno preuvelicavati i kriviti za sve taj "patriJotizam" a sam si zapravo upravo metabolit i nusprodukt toga istoga. Cak kad bi izvrsili komparativni test i uzeli jednog osrednjeg tzv. patriJotu i uporedili sa jednim prosecnim drugosrbijancem-gradjanistom, ovaj drugi socijalni nusprodukt bi obilovao sa daleko vecim brojem sto sitnijih bagova, sto ozbiljnijih sistemskih gresaka i raznoraznih defekata.
    Taj, nazovimo ga, kontrapatriJot je pre svega osoba u konfliktu sa samim sobom i svojom najblizom okolinom pa tako zarad balansiraja opterecenja stvara se psihoticna mrznja prema svom pravom identitetu, poreklu, narodu, zemlji itd. Takvi se i raduju kad se desavaju ovakvi incidenti a mogu tek da zamislim tu euforiju kada se dese neke ozbiljnije nedace.
  • Istina...

    18.02.2020 18:33
    Pravoslavni Srbi su večite žrtve, a najviše od "svojih" "Srba" "pravoslavaca" titoista komunista anacionalista internacionalista ateista. Šta će biti sa ovim? Ništa, baš ništa. Evropu Vladari sveta u senci uvlače u rat, eto šta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.