Zakoni ne regulišu auto-kamere, ali njihovi snimci mogu poslužiti kao dokaz na sudu

Upotreba kamera u automobilima ne pominje se ni u jednom zakonu, pa je pitanje da li snimci napravljeni na ovaj način mogu da se koriste kao dokaz na sudu.
Zakoni ne regulišu auto-kamere, ali njihovi snimci mogu poslužiti kao dokaz na sudu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Profesor Milomir Veselinović, veštak za saobraćajne nesreće, kaže za Politiku da su kamere u automobilima odlična stvar i da snimci mogu mnogo pomoći u postupcima veštačenja saobraćajnih udesa.
 
"Dobro je i to što publika, pogotovo mladi, vide na tim snimcima sa interneta zbog kakvih gluposti se strada u saobraćaju. To je i edukativni deo. Međutim, upotrebu kamera u automobilima treba dobro analizirati kroz nekoliko aspekata - veštačenja, ljudska prava, zakonodavstvo, kontrolu saobraćaja i tehničkog pregleda i napraviti kompaktan predlog za regulisanje te oblasti", kaže Veselinović.
 
Sagovornik Politike navodi i da je prilikom veštačenja saobraćajne nezgode snimak kamere važan, ali ga treba povezati i sa brzinom kojom se vozilo kretalo.
 
"Tehnički deo ima niz parametara koji bi trebalo da budu pridruženi. Ne samo vizuelni utisak, već i sve što se dešavalo u vidnom polju kamere", naglašava Veselinović.
 
Iako ne postoji zakon koji bar približno uređuje oblast, video-snimak sa auto-kamere se može koristiti u sudskom postupku, nakon što sud odredi relevantnost snimka i, u slučaju potrebe, veštaci procene originalnost. 
 
Advokat Toma Fila kaže za Politiku da je najveći problem to što naše zakonodavstvo ne može da prati tempo kojim se moderna tehnologija razvija.
 
"Generalno, snimak iz automobila ipak može da bude dokaz na sudu, ali je sve ocena sudskog veća", navodi on. 
 
Upotreba auto-kamere, dakle, nije zabranjena važećim propisima, ali se mora voditi računa da ona uredno bude postavljena tako da ne ograničava vidljivost vozača, kao i da snimci budu zadovoljavajućeg kvaliteta, kako bi se mogli koristiti na sudu.
  • Balkan DashCam

    19.02.2020 19:46
    Snimci prekršaja
    Kad se vidi šta se sve dešava na putevima u cijelom regionu, moja je preporuka da svi postave kamere u auto... pogledajte i sami: https://www.youtube.com/BalkanDashCam
  • Za Lošmi

    19.02.2020 19:39
    "Ovaj što piše gluposti" sam ja. Slučajno živim "preko" i dobro znam šta pišem.
    Zakon je zakon a ti se raspravljaj sa njihovom policijom. Da skratim - nayebaches. Srpski rečeno! Trebalo bi ti toliko para da platiš advokata da bi pokrenuo žalbu da bi se oladio momentalno
    Miloshe, verujem da voziš srpske tablice ?!? Takve samo čekaju. I ne moš da ih platiš sa dve crvene. Mene je neko anonimno prijavio (a vozim "strane" tablice) da sam u Austriji na Autobahn uradio prekršaj. Stiglo mi je da uplatim 40 eur. Kad sam pitao svog savetnika - da li mogu da se źalim - rekao je: "Ako imaš mnogo para - može!"
    Platio i zaboravio. I ti ćeš.

    Srećno ti bilo! Uživaj na sve praznijim autoputevima Srbije!
  • Lošmi

    19.02.2020 17:46
    ...
    @NS
    Problem je u tome što to u suštini postoji, ali ti moraš ići i svedočiti negde na sudu, treba ti tačna lokacija, mesto, vreme, broj tablica, sve to mora biti ispunjeno, a onda moraš da ideš po sudovima da bi naplatio tu kaznu, jer ako ne ideš, nema svedoka i to otpada na sudu.
    Ovaj što piše gluposti da je to zabranjeno preko, nije, te kamerice se stavljaju iza retrovizora i ne zaklanjaju ništa, zakon o snimanju nekog lično i snimanju sopstvene vožnje nije isti, jer lako možeš da dokažeš da nisi nikog lično snimao, već svoju vožnju i da to koristiš kao dokaz ako se desi neka nesreća.
    Ja sam sebi ugradio, dobra slika, nešto manje od 100e me koštala, ali sam uzimao od preko, isplativije je dosta,, može i jeftinije da se nađe, ali s obzirom da retko ko ima kola ispod 1.500-2.000e, može se i ovo priuštiti, ne bih savetovao kupovinu kamere od 1.500-2.000, pa čak i 3.000, jer je loša slika, ne rade neke funkcije često, brzo crkne mala baterija koja je tu da čuva podešavanja i poslednji snimak kad se kola ugase, itd., itd., itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija