Uvodi se kaucija za plastične flaše, u planu zabrana jednokratne plastike

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da se vode pregovori u vezi sa izbacivanjem iz upotrebe jednokratne plastike.
Uvodi se kaucija za plastične flaše, u planu zabrana jednokratne plastike
Foto: Pixabay
Trivan je za RTS rekao da se planira ukidanje jednokratne plastike i da će se ove godine pristupiti merama koje se toga tiču.
 
Takođe, kako je dodao, priprema se depozitni sistem kada je u pitanju plastika i sve ostalo što je reciklabilni ambalažni otpad, odnosno plaćanje kaucije za plastične i sve staklene flaše, limenke...
 
"Pregovaramo i razgovaramo sa onima koji su zainteresovani za tu priču", naveo je ministar.
 
EU je prošle godine zabranila plastične predmete za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.
 
Govoreći o merama protiv zagađenja, Trivan je naveo da je Vladina radna grupa za zaštitu vazduha identifikovala individualna ložišta i automobile, ali i elektroenergetske kapacitete kao glavne uzroke zagađenja, pa želi da "Srbijagas" i toplane omoguće građanima jeftinije priključivanje na centralno grejanje. Takođe, radna grupa želi da poveća i broj mernih stanica.
 
Ministar je rekao i da će se pošumljavanje Srbije ubrzati i da se u to uključuje civilni sektor, ali i škole i druge institucije.
 
"Ovo jeste poziv svim lokalnim samoupravama, školama, nevladinim organizacijama, akcijašima, da se uključe. Čini mi se da će ovo prerasti u jedan opštedruštveni pokret", smatra Trivan.
  • Nemanja

    24.02.2020 20:13
    S obzirom ko nam drzi trgovinske centre i na njihovu alavost i bahatost, ovo je samo marketing za predstojece mafijaske izbore!
  • Nemanja

    24.02.2020 14:10
    Dobra ideja (ALI)
    U sustini, ideja jeste dobra i podrzavam je potpuno - u susednoj nam Madjarskoj funkcionise tako vec decenijama: svaka veca prodavnica, u sklopu nekog od "lanaca" otkupljuje i staklenu i plasticnu ambalazu. Sekundarci skupljaju istu i od toga se izdrzavaju. Posledica - cistoca javnih povrsina. E, sad, ono sto me brine u nasem slucaju je insistiranje na besmislicama kao sto su kaucija i "povratna" ambalaza. Jednostavno, trebalo bi da limenku ili flasu necega, bilo staklenu, bilo plasticnu mozes da kupis na mesu A i onda da je unovcis bilo na mestu B, C ili D.
    Pribojavam se da u sustini dobra ideja ne propadne zbog neke "zackoljice" tipa da se samo jedan ili nekoliko tipova ambalaze otkupljuje, da se ne isplacuje kes nego popust u istom objektu i tako dalje...
  • Eko Svest

    24.02.2020 09:57
    A zabrana pušenja? Dokle stiglo? Ništa, ćorak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.