Roditelji nestalih beba najavili protest zbog predloženog zakona

Predlog zakona o nestalim bebama naći će se sutra pred poslanicima Skupštine Srbije zbog čega će roditelji nestale dece organizovati protest ispred Skupštine želeći tako da još jednom istaknu svoje nezadovoljstvo sadržinom ovog zakona.
Roditelji nestalih beba najavili protest zbog predloženog zakona
Foto: Pixabay
Ovo je za Danas potvrdila Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.
 
Kako su do sada u više navrata isticali iz udruženja roditelja, zakon o nestalim bebama neće rasvetliti istinu o sudbini dece za koju se sumnja da su oteta iz porodilišta odmah po rođenju. Po njihovom mišljenju dokument ima dva osnovna nedostatka.
 
Prvo, ne pruža adekvatne mehanizme za sprovođenje istrage koja bi mogla da rasvetli sudbinu nestale dece, a drugo sadrži član koji predviđa da sud može da donese rešenje da nije moguće utvrditi šta se desilo sa nestalim detetom, i u tom slučaju roditelji ostvaruju pravo na nadoknadu štete u visini do 10.000 evra.
 
Roditelji se pribojavaju da će sudovi u većini slučajeva donositi rešenja da nije moguće otkriti istinu, ističući istovremeno da njih materijalna nadoknada ne interesuje. 
 
Zbog svega toga u više navrata su predlagali da se povuče postojeći predlog zakona o nestalim bebama, te da se formira posebna radna grupa u kojoj bi bili predstavnici roditelja i koja bi izradila novi dokument.
 
Zakon o nestalim bebama pripremljen je nakon presude iz Strazbura 2013. godine u slučaju Zorice Jovanović, koja je državu tužila jer nikada nije dobila odgovore o sudbini svog deteta za koju joj je rečeno da je ubrzo po rođenju 1983. preminula, dok ona sumnja da je nestala iz porodilišta u Ćupriji. 
  • Laloš

    24.02.2020 09:18
    Ovim zakonom je država indirektno priznala da je bilo krađe beba ali da je ona nesposobna da otkrije krivce i da pronađe nestale bebe (sada ljude).
  • Vera

    23.02.2020 20:10
    Užasan bol
    Doživela sam ovo svojevremeno u Betaniji 1985.g. Nikad nisam dobila odgovor na pitanja šta se desilo bebi,nisu mi je pokazali niti dali telo da sahranimo. Strašne tajne se kriju među tim zidovima, ako usvoje ovaj zakon ,potpuno će nam zatvoriti sva vrata i sve mogućnosti za istinu će nestati. Moja kćerka je napunila 15. februara 35godina, neznam gde je ni kod koga. Zamislite taj užas koji smo doživeli. Pozivam sve razumne ,realne ljude da nam pomognu u protestu protiv usvajanja ovog zakona, jer država nam mora pomoći da saznamo šta su uradili sa našom decom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.