Direktor Energetske zajednice: Struja u Srbiji će morati da poskupi pre ili kasnije

Cena struje će i u Srbiji, pre ili kasnije, morati da raste zato što je proizvodnja električne energije iz uglja postala veoma skupa zbog oporezivanja CO2 emisija, rekao je direktor Energetske zajednice Janez Kopač.
Direktor Energetske zajednice: Struja u Srbiji će morati da poskupi pre ili kasnije
Foto: Pixabay
"Što se tiče cene struje, to je uvek politički osetljivo pitanje. Ali, treba dodati da sadašnja cena za domaćinstva nikako ne odražava stvarnu cenu prozivodnje i da će to na dugi rok verovatno morati da se menja", rekao je Kopač. 
 
Kopač je kazao da prilikom povećavanja cene struje mora da se vodi računa o tome kako zaštititi socijano ugrožene potrošače.
 
"To, ipak, nije samo problem potrošača već i rudarskih okruženja, jer proizvodnja struje iz uglja, barem u EU, a to će se pre ili kasnije odraziti i u Srbiji, postaje izuzetno skupa zbog oporezivanja emisija CO2. Zbog toga se prošle godine potrošnja uglja u zemljama članicama EU skoro prepolovila", naveo je Kopač.
 
On je naveo i da su u novom sedmogodišnjem budžetu EU predviđena izuzetno velika sredstva za Fond pravedne tranzicije, gde će se pomoći tim rudarskim regijama u restrukturiranju.
 
"Takav instrument bi trebalo i Srbija što pre da osnuje, jer će pre ili kasnije doći do tog resturkturiranja i to naravno neko mora da plati. I siguran sam da kada bi postojao takav fond na nacionalnom nivou, da bi bio dobar argument da se traže i dodatna sredstva od EU za tu namenu", kazao je Kopač.
 
Struja je, inače, u decembru poskupela za 3,9 odsto. 
  • Milan

    24.02.2020 23:19
    Genocid
    Kopac preti povecanjem cena struje cime ugrozava kolektivni interes 3.3 miliona potrosaca u domacinstvima Srbije po Zakonu o zastiti potrosaca prilagodjenog EU. Ujedno preti GENOCID-om preko 106.000 stanovnika sa primanjima do 10.000 dinara i 200.000 mladih koji, po procenama ASNS-a emigriraju iz Srbije, sto je u interesu zemlje iz koje je Kopac!
  • Voja

    24.02.2020 11:56
    Energetika
    Energetski sektor je vrhunski kriminal, a to je razlog što se Rusi drže baš tog segmenta.Teško se može dokazati opravdanost poskupljenja,a isto tako i argumentovati da ostane stara cena.To je sjajan prostor za manipulacije i plivanje u mutnom.
  • GCS

    24.02.2020 09:30
    GRAĐANI
    Građani Srbije: Plate u Srbiji moraju da se dupliraju a Računi moraju de se prepolove pre ili kasnije....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija