Žandarmi tvrde da su za napad na Vučića i Malog osuđeni uslovno i da je otkaz nezakonit

Sedmorica žandarma osuđenih za napad na brata predsednika Srbije Andreja Vučića, brata ministra finansija Predraga Malog i pripadnike Kobri, žalila su se Upravnom sudu zbog, kako tvrde, nezakonitog otkaza.
Žandarmi tvrde da su za napad na Vučića i Malog osuđeni uslovno i da je otkaz nezakonit
Foto: 021.rs
Budući da su uslovno osuđeni, smatraju da imaju pravo da ostanu u policijskoj službi. Kako kažu za N1, dodatno im je neobično to što je njihove otkaze potpisao lično ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a ne direktor policije Vladimir Rebić, čija je to direktna nadležnost.
 
Advokat šestorice od sedmorice osuđenih žandarma Vladimir Vučinić najavljuje i borbu pred Vrhovnim kasacionim sudom od koga je tražio ocenu zakonitosti presude. 
 
Zlatko Gigić, žandarm koji je dva puta bio ranjavan na Kosovu 1999. i u Kopnenoj zoni bezbednosti 2000. godine, ne želi da se pomiri sa otkazom posle osuđujuće presude u slučaju napada na vojne policajce, te Andreja Vučića i Predraga Malog. Poziva se na Zakon o policiji po kome za uslovnu osudu ne sledi automatski i prekid radnog odnosa u policiji.
 
"Razlog je jednostavan. Osuđeni smo na uslovnu kaznu zatvora od osam meseci sa rokom provere od tri godine. Apsolutno, po svim pravnim aktima, trebalo bi da ostanemo u radnom odnosu", naglašava Gigić za N1.
 
Tog 28. septembra 2014, Gigić je bio na zadatku tokom Parade ponosa u Beogradu, kada su iznenada u zaštićenu zonu pokušali da uđu brat tadašnjeg premijera i brat tadašnjeg gradonačelnika, u pratnji dvojice pripadnika Kobri u civilu. Došlo je do okršaja koji je zabeležila i kamera N1.
 
Gigić veruje da je njemu i njegovim kolegama poslata poruka time što im je rešenja o otkazu potpisao lično ministar. 
 
"Nisam imao slučaj da sam primio bilo koje rešenje od ministra unutrašnjih poslova, niti iz kabineta ministra unutrašnjih poslova, sa potpisom ministra. Tako da smatram da nije uobičajena praksa", ocenjuje Gigić.
 
Advokat šestorice od sedmorice osuđenih žandarma Vladimir Vučinić osporava zakonitost presude, u kojoj je, kako tvrdi, navedeno pogrešno krivično delo napada na vojna lica u vršenju vojne službe, kao i da su pogrešno izvedena krivična dela zlostavljanja i mučenja, te da biće tog krivičnog dela u datom slučaju ne postoji. Vučinić kaže i da je na žalbu odbrane na 65 strana, Apelacioni sud odgovorio na četiri stranice teksta.
 
"Nije sve ni u kvantitetu, nego je bitno da nije odgovoreno na brojna naša pitanja. Jednostavno, to je jedan ignorantski stav bio. Čak ni o našem predlogu za izdvajanje određenih nezakonitih dokaza, nije odlučeno uopšte. I mi ne dobijamo nikakav odgovor. Ja se nadam da ću od Vrhovnog kasacionog suda makar dobiti odgovor", kaže Vučinić.
 
Advokati takođe spore odluku o otkazu koji su dobili žandarmi.
 
"Pozvali su se na Zakon o državnim službenicima, iako je Zakon o policiji restriktivniji po pitanju toga za šta se može dobiti otkaz. Uopšte se ne spominju ta krivična dela gde je uslovna osuda, gde je neko nedostojan ukoliko mu bude izrečena uslovna osuda, bez obzira na krivično delo", navodi Vučinić.
 
Advokati žandarma su podneli i ustavnu žalbu pred Ustavnim sudom Srbije, sa argumentacijom da su njihovim branjenicima povređena prava koja garantuje najviši pravni akt Srbije. Međutim, rok u kome bi Ustavni sud mogao da donese odluku, na osnovu postojeće prakse, je dve do tri godine.
 
Više o otkazu žandarmima možete čitati u tekstu OVDE.
  • Kyza

    24.02.2020 11:42
    Za žute botove
    Nešto mi se čini da vi želite da policija "postupi po naređenju" u vašem slučaju, ali se bojim da ste kukavice na kvadrat i junaci samo preko kompa.
    Videćemo vas kada ovde bude pravna država, pa kada se pogleda ko je šta pisao preko neta, sa čijih IP adresa.
    Pokazaćete tkek tada vaše pravo junaštvo.
    Videćemo da li ćete tada isto ovako širiti mržnju prema političkim protivnicima u svojim postovima.

    Štiteći kriminal, podržavate bezakonje i nedemokratiju.
    Ove žandarme je zaposlila SLUČAJNO baš ona vaša žuta politička garnitura, ali to vi ne pominjete, kao to nije bitno?
    Ma jel'?
  • Долма

    24.02.2020 11:18
    Re: Marko
    Да, да, ред би био да и тебе жандармерија пропусти кроз шаке, као Андреја, јер ипак си ти за колегијалност.
    Ред је да и ти примиш од њих исте батине, кад'баш на томе инсистираш.
  • Сремац

    24.02.2020 11:12
    @gradjanin
    Очигледно ниси имао прилику да се сретнеш са француском или америчком полицијом.
    Ови наши су у буквалном смису "мале маце" за њих.
    Требаш да знаш да слобода и демократија увек има добру цену.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija