"Putevi Srbije": U planu da električni automobili plaćaju jeftiniju putarinu

"Putevi Srbije" planiraju u narednom periodu instalaciju još 10 elektro-punjača duž autoputeva pod naplatom u Srbiji, najavio je pomocnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine "Puteva Srbije" Darko Savić.
"Putevi Srbije": U planu da električni automobili plaćaju jeftiniju putarinu
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Savić je rekao da će ti punjači biti snage od 50 kW i podsetio da je pet punjača već postavljeno na najprometnijim lokacijama još pre tri godine. On je naveo da se već tokom sledeće nedelje očekuje objavljivanje ponovljenog tenderskog postupka za postavljanje tri brza punjača snage 175 kW.
 
"Objavljivanje očekujemo u toku sledeće nedelje, a očekujemo brzo i realizaciju projekta", rekao je Savić.
 
Ističe da prethodni tender nije završen zbog žalbi, ali da je pripremljena dokumentacija za pokretanje novog postupka za instalaciju tri brza punjača. Realizacija projekta postavljanja elektro-punjača planira se do sredine leta.
 
Savić kaže da "Putevi Srbije" imaju u planu da za sve korisnike elektro-automobila omogući popust od 13 odsto prilikom plaćanja putarine.
 
Savić ističe i da se sa ubrzanim završetkom izgradnje koridora radilo i na završetku izgradnje svih naplatnih rampi od Subotice do Preševa, odnosno Subotice do Dimitrovgrada, te da je sada manje čeonih naplatnih stanica, pa samim tim nema ni zadržavanja.
 
On je naveo da se beleži značajan porast korisnika elektronske naplate putarine, odnsno korisnika ENP tagova, zahvaljujući kojima praktično vozači ne moraju da zastaju ni na jednoj naplatnoj stanici. Savić dodaje i da je 2008. godine bilo 350 korisnika elektronskog sistema naplate putarina, a da ih je 2019. bilo 385.000.
 
Takođe je istakao da dve trećine teretnih vozila koji prolaze kroz naplatne stanice koriste tag uređaje, te takođe ne zastaju i ne zadržavaju se na naplatnim stanicama.
  • Uvek za planove

    24.02.2020 13:51
    U planu je i Kosmodrom Srbija.
    Tu negde oko Čačka.
  • Anonimus

    24.02.2020 10:48
    Nova prevara
    Reče neko veliko ništa. Tako je krenulo i sa mobilnim telefonima. Prvi korisnici su finansirali mrežu da bi se posle desetak godina razvilo. Ovde se finansira razvoj baterija i autonomija. Ali niko ne pita koliko se zagadi da bi se struja proizvela, koliko se zagadi da bi se izvadio litijum iz zemlje. Koliko zagađuju hiljade brodova u zelenoj Norveškoj koja planira da sva vozila idu na el. pogon. Velika prevara 21. veka. Jedna vetrenjača može da snabeva strujom manje selo znači ako nećemo ugalj mora atomska energija. Postoje i naučnici koji tvrde da globalno zagrevanje ne postoji nego u određenim periodima istorije postoje oscilacije. Sve je smišljeno da se zastrašuje čovek i da se sa njim lakše upravlja.
  • Dule

    24.02.2020 07:39
    Veliko nista
    Deset punjaca nije nista pa ni ne pocinjite gradnju. Kada bi napravili deset stanica sa po deset punjaca to bi vec bio napredak. Puniti auto na struju zahteva vreme, nije logicno da ljudi cekaju jedni na druge u redovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.