U planu osnivanje fonda za povraćaj poreza na donacije

U Srbiji i dalje nema poreskih olakšica za domaće donatore i one koji daju humanitarnu pomoć, te za svako dobročinstvo, fondacije su dužne da plate i PDV.
U planu osnivanje fonda za povraćaj poreza na donacije
Foto: Pixabay
Međutim, za sve one dobrog srca uskoro bi moglo da se nađe rešenje i to u vidu Kompenzacionog fonda, iz kojeg bi svim filantropima bio omogućen povraćaj PDV. Tako bi iznos novca namenjen za PDV, a koji često nije nimalo mali, dobročinitelji mogli da usmere u novu donaciju, piše "eKapija".
 
Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma i predsednik Saveta za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije, za eKapiju kaže da je napravljen model kojim će biti moguć povraćaj PDV na donacije. Zasad, reč je o predlogu koji je dobio podršku Saveta za filantropiju, te je potrebno precizirati još detalja.
 
"Reč je o kombinaciji danskog i irskog modela kompenzacionog fonda, po kojem bi država u budžetu izdvojila određeni deo novca, koji bi služio za povraćaj PDV na kraju godine. Ove izmene trebalo bi da budu sprovedene kroz rebalans bužeta i Zakon o budžetu, što se može očekivati u drugoj polovini godine, a primena od 2021. godine", kaže Matić za "eKapiju".
 
Kako bi dobile povraćaj poreza, korporativne fondacije, kao i druge fondacije i udruženja, moraće dokumentovano da prikažu šta su uradile, a povraćaj će kontrolisati i odobravati odgovarajući Komitet za fond u Ministarstvu finansija, napominje Matić.
 
"Biće potrebno da prikažu da su odgovorne fondacije, da prilože račune i uverenje da je donacija učinjena u opštu korist, a onda će grupa, odnosno Komitet za Kompenzacioni fond, koji će po osnivanju fonda biti formiran, odobravati povraćaj PDV", objašnjava Matić.
 
Izmenom Zakona o porezu na dohodak građana (član 9), koja je stupila na snagu 1. januara ove godine, omogućeno je povećanje neoporezivog iznosa stipendija i kredita za učenike i studente na 30.000 dinara na mesečnom nivou, izjavila je Milica Mišković, programska menadžerka Foruma za odgovorno poslovanje i rukovodilac ekspertske grupe Koalicije za dobročinstvo za unapređenje zakonodavnog okvira za davanja.
 
"Pre donošenja ovih izmena, neoporezivi deo iznosio je oko 11.000 dinara. Sa ovim povećanjem, Ministarstvo prosvete moći će da dodeli još 183 stipendije na ime iznosa kojim je plaćalo porez", istakla je Mišković.
 
Inače, u 2018. godini šest kompanija dodelilo je ukupno 134 stipendije u vrednosti od 37,9 miliona dinara, a za poreze na ove stipendije, kompanije su morale da izdvoje čak 10,5 miliona dinara.
  • Borac protiv partije

    24.02.2020 13:58
    Ko da SNS-u, vrate mu iz tog fonda. Samo je sad po zakonu.
    Moraću i ja početi lepše da komentarišem o Partiji, da mi vrate brzinu optike na ugovorenu.
    Zaista, to što rade nema smisla.
  • Istina...

    24.02.2020 08:16
    Novi strani model pljačke građana i privrede (poreskih obveznika).
  • Bili Kid

    23.02.2020 22:42
    Jel to SNS fond za povracaj poreza? Da ima jos para za sendvice, autobuse, Notr Dam, za Albaniju, za RS,...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.