Termovizijske kamere na beogradskom aerodromu zbog virusa korona mere temperaturu putnicima

"Kovid 19" odnosno virus korona je potvrđen u devet evropskih zemalja. U Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja. Od kraja januara uvedene su i dodatne kontrole putnika na našim aerodromima.
Termovizijske kamere na beogradskom aerodromu zbog virusa korona mere temperaturu putnicima
Foto: 021.rs
Termovizijske kamere na beogradskom aerodromu do sada su reagovale šest puta, a analize su pokazale da su putnici imali respiratorne infekcije. Među njima je bio putnik iz Štutgarta koji je imao temperaturu 38,8 stepeni.
 
Granični sanitarni inspektor Raša Milanov rekao je za RTS da ukoliko putnik ima visoku temperaturu, procedura zavisi od toga kolika je temperatura, pa se reaguje u skladu sa algoritmom, standardnom operativnom procedurom koju je izradio "Batut" u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.
 
Temperatura od 37 do 38 stepeni je takvog karaktera da se putnicima određuje mera zdravstvenog nadzora ukoliko putnici dolaze iz Kine, ali ne iz Vuhana, iz pokrajine Hubej, objasnio je Milanov. Ukoliko je temperatura veća od 38 stepeni, Milanov kaže da bi se takvi putnici bez obzira na to odakle dolaze, iz kog dela Kine, stavili u karantin.
 
Milanov kaže da su termovizijske kamere tako pozicionirane da svi putnici koji dolaze u zonu pasoške kontrole prolaze pored dve kamere. 
 
"Kada silaze niz stepenice i kada uđu u red za pasošku kontrolu i tada su po mernim tačkama - na jednoj kameri ima sedam, na drugoj devet mernih tačaka - putnici fokusirani i njima se automatski meri temperatura", objasnio je Milanov.
 
Tehnički se može reći da svi putnici prođu kroz zonu gde se meri temperatura.
 
"Ako putnik u trenutku kontrole nema visoku temperaturu svakako ga ne možemo staviti u karantin, nije neophodno doneti meru nadzora", kaže on. "Svim putnicima koji dolaze iz Kine, generalno, kada inspektor proceni da dolaze iz područja gde postoji rizik saglasno algoritmu i standardnoj proceduri - tim putnicima se uručuju zdravstvena upozorenja", kaže Milanov. 
 
To upozorenje uručuje neposredno kada je moguće sam inspektor, službenici pasoške kontrole - Uprave za graničnu policiju i aerodromski službenici.
 
"Savet putnicima koji putuju u područja obuhvaćena epidemijom - da odlože putovanja za neko bolje vreme, ali ako već moraju da putuju, da u skladu sa preporukama koje svakodnevno mogu čuti preko medija koriste sredstva zaštite - maska, pranje ruku toplom vodom i sapunom", rekao je doktor.
 
Svetska zdravstvena organizacija koja je bila u spoljnoj kontroli za virus korona ocenila je Srbiju pozitivno, odnosno da je država spremna za sve mogućnosti.
  • Broj Jedan

    24.02.2020 13:50
    Dobro je. Spašeni smo.
    Još kad staviš masku koja ima rupice manje od 120 nanomilimetara, ihaj!
    Milina.
    Ionako virus šteti samo starim muškarcima.
    Žene i deca ga lako podnose.
  • Seka Persa

    24.02.2020 09:43
    @Ana

    Niko!

    Ja preporučujem svemirsko odelo pri samoj pomisli izlaska iz kuće je Variola je opaka bolest! (Muahahahhaha!!)
  • Orwell Vegan

    24.02.2020 09:43
    Istina
    Ovo je glupost, to nista ne pomaze, osim da se uvede 1984 kontrola kao u Kini. U Italiju je virus donela osoba koja je bila zdrava, a niko ne zna koliko traje inkubacija, sada su rekli moze skoro 30 dana, sto karantin od 14 dana cini besmislenim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.