Za istu relaciju platio različitu cenu putarine

Vozač koji je krajem januara putovao kolima od Bele Palanke do Niša, a istog dana, samo dva i po sata kasnije, se vratio istom trasom, platio je različit iznos putarine.
Za istu relaciju platio različitu cenu putarine
Foto: 021.rs
Naime, pri dolasku u Niš, putarinu je platio 200 dinara, dok mu je pri povratku zatraženo 50 odsto više novca, odnosno 300 dinara.
 
U preduzeću "Putevi Srbije" za Politiku kažu da su upoznati sa ovim slučajem i da su vozaču odgovorili na prigovor u zakonskom roku. Ističu da se motorna vozila koja koriste autoput razvrstavaju u pet kategorija, prema tehničkim karakteristikama. U ovom slučaju do nesporazuma je došlo zbog greške u proceni vozila.
 
"Kategoriju vozila na naplatnoj stanici automatski određuje kategorizator na osnovu ukupne visine vozila i broja osovina. U pojedinim slučajevima, kada karakteristike vozila odstupaju od standardnih kategorizator automatski može odrediti drugačiju kategoriju. Prema propisima, zaposleni na izlaznoj naplatnoj stanici u obavezi je i da vizuelno pregleda vozilo i, ukoliko je potrebno, prekategoriše ga", navode u ovom preduzeću.
 
U ovom slučaju, navode, kategorizator je netačno procenio vozilo prvi put i naplatio 200 umesto 300 dinara.
 
Tako, zaključuju, vozač nije oštećen jer je zapravo platio manje nego što je bilo potrebno da plati. 
  • bananarama

    24.02.2020 11:46
    Verovali vi ili ne, na kategorizaciju vozija utiče i krovni nosač. Voziš na primer džip koji ima određenu visinu i na njega zakačiš onaj plastični krovni nosač u obliku sanduka, to ti automatski diže visinu vozila pa putarinu platiš kao da si kroz naplatnu rampu prošao sa kombijem ili minibusom. Nisu oni ludi što su za kategorizaciju vozila uzeli visinu vozila kao jedinicu mere. Ne mora čovek ni džip da vozi, to može da se desi i onima koji na primer voze Multipu. Dovoljno je visoka pa još ako ima i krovni nosač eto ti skuplje putarine. Putarina bi trebala da se naplaćuje po težini vozila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.