Lončar: Nije smak sveta ako se virus korona pojavi u Srbiji, za svaki slučaj pripremamo kasarne i bolnice

Ako se novi virus korona i pojavi u Srbiji, neće biti smak sveta, jer smo spremni da reagujemo, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Lončar: Nije smak sveta ako se virus korona pojavi u Srbiji, za svaki slučaj pripremamo kasarne i bolnice
Foto: 021.rs
"Razgovarao sam sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom - bolnice i kasarne, kao i neki privatni objekti biće obezbeđeni za eventualni smeštaj zaraženih virusom korona", rekao je Lončar za "Kurir".
 
On je istakao da je bitno da građani ne paniče i da znaju da sve što Srbija radi jeste u dogovoru sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).
 
Lončar kaže i da u Srbiji niko nije pozitivan na novi virus, kao i da je na Klinici za infektivne bolesti na ispitivanju smešteno dvoje-troje ljudi koji su imali veze sa Kinom.
 
"Uveli smo novo pravilo - na svim graničnim prelazima, počev od Batrovaca i ostalih, meri se temperatura beskontaktnim toplomerima svima koji ulaze u Srbiju. Sada se već posebno obraća pažnja, ne samo na putnike iz Kine, nego i iz Italije", rekao je ministar.
 
On dodaje i da, osim što se srpskim građanima savetuje da ne putuju na sever Italije i u ugrožena područja, oni treba da obrate pažnju i da ne budu u kontaktu s ljudima koji dolaze iz tih područja.
 
Direktor SZO za Evropu dr Hans Kluge, koji je doputovao u posetu Srbiji, ocenio je da je naša zemlja vrlo dobro shvatila pripravnost za pojavu koronavirusa.
 
"Ovog meseca tim za vanredne situacije SZO u Srbiji je vrlo blisko sarađivao s nacionalnim ekspertima na proceni spremnosti međunarodnih aerodroma i zdravstvenih ustanova za suočavanje s virusom. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da su povratne informacije koje smo dobili od našeg tima veoma pozitivne", rekao je Kluge za "Politiku".
 
Tokom 2018. godine, kako objašnjava, međunarodna nezavisna grupa za evaluaciju ocenila je kapacitet Srbije da spreči vanredne i krizne situacije u vezi sa zdravljem, da ih otkrije i odgovori na njih u skladu s Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom.
 
"Ta procena je pokazala da je vaša zemlja dobro pripremljena da se suoči sa svim tipovima opasnosti i vanrednih situacija u vezi sa zdravljem, uključujući i izbijanje epidemija koje predstavljaju opasnost po zdravlje u svetskim razmerama", rekao je on.
 
Kluge naglašava da infektivne bolesti ne poštuju granice i da nijedna zemlja nije imuna na ulazak virusa korona.
 
Prema njegovim rečima, istraživanje za izradu vakcine protiv virusa korona je u toku pa će klinička ispitivanja moći da počnu za tri-četiri meseca.
  • Sulik33

    27.12.2021 11:57
    Dok sam dosao Nasi Nasi
    Boze kakvi su ljudi, strasno..
    Ne moze sa nama i nama je bolje prazno nakon takvih izhenadjenja..
  • Nemanja

    26.02.2020 09:58
    Smeštaj u naše kasarne i bolnice ubija sigurnije od korona virusa.
  • nensi

    25.02.2020 15:25
    normalno
    Za njega i one oko njega nema problema. Za ostalu sirotinju kako bude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.