Pacijenti u šabačkoj bolnici nemaju virus korona

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da nijedna osoba u Srbiji nema virus korona.
Pacijenti u šabačkoj bolnici nemaju virus korona
Foto: Pixabay
U toku današnjeg dana kod šest osoba se sumnjalo na potencijalno prisustvo virusa korona i kod njih je utvrđeno da nemaju taj virus, kaže Kisić Tepavčevićeva.
 
Govoreći o analizama, istakla je da se one čekaju dva do tri sata. "Tako da se u toku današnjeg dana kod šest osoba sumnjalo na potencijalno prisustvo koronavirusa i kod njih je utvrđeno da nemaju koronavirus", kaže ona.
 
"Napominjem da nijedna osoba koja je u Srbiji nema virus korona", istakla je Kisić Tepavčevićeva.
 
Institut "Batut" je podigao stepen rizika na pojavu koronavirusa na umeren.
 
Objašnjavajući šta to znači, zamenica direktora Instituta "Batut" rekla je da imamo žarišne transmisije i van prodručja Kine - to su područja Južne Koreje, Japana, Singapura, Japana, Irana i Italije.
 
"Samim tim što se koronavirus nalazi bliže zemljama sa kojima se direktno graničimo, i stepen unosa rizika je veći nego kada je bio na području Kine", rekla je Kisić Tepavčevićeva.
 
Kaže da su sve jasnije karakteristike virusa korona, izvesno je da je njegov dominantan put prenosa kapljični - to je najjednostavniji put prenosa. "Osoba koja je inficirana može da u okolinu izlučuje virus kašljanjem, kijanjem, ali i pričanjem, pa i disanjem. To je najjednostavniji put prenosa, praktično nikakve opšte mere ne mogu da budu apsolutna zaštita od virusa ukoliko nema vakcine", istakla je ona.
 
Ukazuje da se virus malih boginja prenosi kapljičnim putem, njegova zaraznost je mnogo veća nego što je to slučaj sa virusom korona.
 
"Osoba koja ima male boginje može da zarazi 10 do 15 drugih osetljivih osoba, a kod koronavirusa je taj stepen zaraznosti procenjen tako da jedna osoba može da zarazi dve do tri osobe - što je slučaj i sa gripom", rekla je doktorka.
 
Na Infektivno odeljenje Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević" u Šapcu smešten je danas pacijent zbog sumnje na virus korona. Kako je potvrđeno za RTS u epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravlje, reč je o muškarcu starom 22 godine koji je dva meseca poslovno boravio u Milanu u Italiji, a u Šabac je stigao sa visokom temperaturom.
 
Prethodno je hospitalizovan pacijent koji je boravio u Tajlandu, a kao i povratnik iz Milana nije respiratorno ugrožen, već ima simptome gripa. Oni su smešteni u propisno opremljenim izolacionim jedinicama, isključivo prema proceduri i uputstvima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
 
Infektivnoj klinici Univerzitsko kliničko bolničkog centra Kosova danas su prijavljena tri navodna slučaja korona virusa, prenosi Koha. Jedan je 69-godišnji građanin koji nije kosovski državljanin, 69 godina, a boravio je u Italiji, i dva druga kosovska državljana, stara 25 i 23 godine, koji su danas došli iz Italije.
  • Preporuka

    25.02.2020 20:15
    Za poplašene
    Maska 16 dinara.
    Majstorska, za farbanje.
    Čestice za farbanje su sitnije od onih koje bolesnik izbacuje.
  • Gradjanka

    25.02.2020 19:35
    Bezbrizni?
    Da li zdravstveni radnici imaji opremu?
  • Izzy

    25.02.2020 18:18
    Ha ha
    Pa kako vam prodju na granici?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.