Najavljeno da će Srbija pokriti dug SPC u Crnoj Gori, upitno od kojih para

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je država Srbija spremna da plati poreski dug Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori već se tumači kao najava mešanja u unutrašnja pitanja druge države i kritički posmatra u čitavom regionu, kaže za Radio slobodna Evropa (RSE) Marko Savković, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost.
Najavljeno da će Srbija pokriti dug SPC u Crnoj Gori, upitno od kojih para
Foto: 021.rs
Povod za izjavu Vučića bilo je saopštenje Poreske uprave Crne Gore, prema kojem Mitropolija crnogorsko-primorska u toj državi ima višemilionski dug, i da će ga ako ne bude izmiren, prinudno naplatiti iz imovine.
 
"Ne znam šta da kažem, nemam nikakav problem sa tim. Ako treba da pomognemo SPC i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ili bilo kojoj eparhiji u Crnoj Gori po tom pitanju da nam ne bi oduzimali svetinje, pomoći ćemo, platićemo sve što treba da platimo", poručio je Vučić 23. februara, gostujući na televiziji Prva.
 
Reagujući na Vučićevu izjavu, crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da je Mitropolija crnogorsko-primorska poreski obveznik koji ne ispunjava svoje obaveze. "Zakon važi za sve, o tome neće podučavati niko pa ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Poreski obveznici su oni koji rade i ostvaruju prava u Crnoj Gori, a ne građani druge države i njeni zvaničnici", istakao je on.
 
Vučićevu ponudu, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je - odbio. "Hvala našem dobrom predsedniku Srbije, ja bih njega molio to što ima, da da nekom, da do poslednjeg dinara da za Kosovo", poručio je mitropolit Amfilohije.
 
Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost postavlja pitanje - odakle bi Vučić uopšte platio dug mitropolije crnogorsko-primorske?
 
"Sve i da zanemarimo obavezu odvajanja crkve od države, a u članu 11 našeg Ustava stoji da je Srbija svetovna država, postavlja se pitanje odakle bi tačno ta sredstva došla – da li je to, recimo, budžetska rezerva - jer mnogo je drugih, ne manje važnih prioriteta. Ovako arbitrarno odlučivanje, bez konsultacija ne samo sa građanima već i saradnicima, odnosno, resornim ministrima i ministarstvima, odlika je autoritarne vlasti", ocenjuje Savković.
 
SPC oslobođena plaćanja poreza u Srbiji, osim ako obavlja "privrednu ili drugu delatnost"
 
Srpska pravoslavna crkva oslobođena je u Srbiji plaćanja poreza na svoju delatnost i imovinu. To dozvoljava Zakon o crkvama i verskim zajednicama. Ipak, ukoliko crkve i verske zajednice obavljaju "privrednu ili drugu delatnost" zakon nalaže da su dužne da za to plaćaju porez, piše RSE.
 
Te delatnosti su pretežno proizvodnja hrane ili suvenira, što obavljaju privredna društva čiji su osnivači eparhije SPC ili Patrijaršija. Primera radi, javno dostupni podaci Agencije za privredne registre (APR) pokazuju da je Patrijaršijski upravni odbor SPC osnivač privrednog društva Patrijaršijska dobra doo iz Beograda, čija je osnovna delatnost proizvodnja vina.
 
U poslednjim dostupnim finansijskim podacima navodi se da je dobit tog društva za 2018. godinu bila oko 612 hiljada dinara (oko 5 hiljada evra), te da je ostvarena dobit nakon oporezivanja bila oko 427 hiljada dinara (oko 3.600 evra). Koliko su SPC i njena privredna društva u proteklim godinama uplatili na ime poreza u budžet Srbije, i da li postoji dug na ime neplaćenog poreza – podaci su koji nisu javno dostupni.
 
Sa druge strane, SPC je u Srbiji najveći pojedinačni dobitnik sredstava iz republičkog budžeta, iz linije namenjene nevladinim organizacijama. Ipak, u budžetu nije transparentno koliko tačno novca odlazi u ruke SPC.
 
Novac za SPC dolazi i iz budžetskih rezervi, odlukama Vlade Srbije.
 
U avgustu prošle godine Vlada je donela odluku da donira 88 miliona dinara (oko 750.000 evra) Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj "u cilju podrške proslavi osam vekova autokefalnosti SPC", kao i 58 miliona dinara (oko 500.000 evra) Eparhiji žičkoj SPC, kao pomoć za završetak izgradnje i uređenja manastira Žiča i katedralnog hrama u Kraljevu. Mesec dana ranije, Vlada je SPC odobrila dotaciju od više od 59 miliona dinara (oko 500.000 evra) za obnovu Hrama Svete Trojice u Mostaru. Iz budžetskih rezervi je SPC u maju 2019. godine od Vlade dobila donaciju u iznosu od 30 miliona dinara (oko 250.000 evra), za pomoć za izgradnju Manastira Pokrova presvete Bogorodice i Srpskog centra u Vokstropu u Švedskoj i za završetak radova na Muzeju Eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.
 
Istog meseca je odlukom Vlade donirano 27,6 miliona dinara (oko 235.000 evra) za pomoć Eparhiji gornjokarlovačkoj u Hrvatskoj, i to zbog izgradnje i uređenja pravoslavnog hrama u Vrginmostu. Opširnije na sajtu RSE.
 
"Ateisti Srbije": Prestanite da dajete novac organizaciji kojoj ne manjka novca, već elementarne etike
 
Reagujući na spornu izjavu Aleksandra Vučića Udruženje "Ateisti Srbije" ocenilo je da je u pitanju "brutalno i besprizorno kršenje Ustava i zakona".
 
Oni su ocenili da predsednik nema ni ustavna ni zakonska ovlašćenja da raspolaže budžetom države, da SPC već godinama dobija novac iz budžeta, a da ima neizmirene poreske obaveze na komercijalnu delatnost, ali i da u Srbiji blizu trećine stanovništva živi na granici ili ispod granice siromaštva, kao i da država ignoriše na hiljade teško bolesnih među kojima su i deca. Naglasili su i da se građanima šalju izvršitelji zbog dugova za struju ili grejanje od par hiljada dinara, dok SPC živi "u poreskom raju".
 
"Iako smo svesni toga da su patetični populizam i jeftina demagogija jedno od glavnih oruđa domaćih političara već decenijama, užasnuti smo. Premda nam je jasno da se vlasti i vrh SPC vrlo uspešno ispomažu oko svojih, malih i sitničavih interesa, kao po pravilu, zgroženi smo. I mada nam je jasno da sva naša užasnutost, zgroženost i zgranutost neće promeniti taj štetočinski, besprizorni i neljudski manir srpskih vlasti, obavezni smo da dignemo glas i ukažemo na ovaj bezobrazluk. I da zatražimo, po ko zna koji put, da država prestane da neustavno i nezakonito pomaže, favorizuje, potplaćuje, finansira i dotira SPC, tu jamu bez dna za novac i svaku drugu materialnu gramzivost. Prekinite da nas bukvalno džeparite i taj novac dajete organizaciji kojoj ne manjka novca, već elementarne etike", saopštilo je ovo udruženje.
 
U saopštenju apeluju na vlast da racionalno i odgovorno ulaže u razvoj društva i da ne plaćaju "aktivnosti prebogate verske zajednice u drugoj, a ni u našoj državi".
  • Goran

    27.02.2020 07:16
    Odgovor Dejanu @Dejan
    Zakon o slobodi veroispovesti kojim se otima imovina je jedna stvar, a navodni poreski dug crnogorske vlasti su izmislile pre neki dan. Informiši se prvo, pa onda hejtuj i lupetaj ovde
  • Istina...

    27.02.2020 06:38
    Elementarno je čuvati svoje od bezbroj lažova i lopova. Najopasniji je država koja to radi po propisima ali i njihovom povredom. Ona parazitira. Crkve takođe.
  • novosadjan

    27.02.2020 00:41
    Zato se crkva buni zbog para tako treba i ovde oglobiti ih i to je to a ovaj otima nase i daje njima strasno sms za bolesnu decu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.