Biće nabavljeno pet miliona hirurških maski, planira se ograničenje kupovine

U Srbiji nema zaraženih korona virusom, navedeno je jutros na sajtu Ministarstva zdravlja.
Kako se navodi, dana 28. februara, do 8 časova nije bilo osoba za koje se sumnjalo da predstavljaju potencijalne nosioce novog korona virusa.
 
Do 27. februara u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 25 osoba koje su boravile na području intenzivne transmisije virusa i imale su simptome infekcije disajnih puteva. Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.
 
Ministarstvo zdravlja dva puta dnevno objavljuje sve informacije u vezi s korona virusom. Informacije će biti objavljivane u 8 i 18 sati na adresi covid19.rs.
 
Za apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji biće nabavljeno pet miliona hirurških maski, a zdravstvene vlasti planiraju da ograniče njihovu kupovinu, odnosno da jedna osoba može da kupi nekoliko komada, piše "Politika".
 
"U državnim apotekama je bilo maski, možda nije u svim privatnim. Imamo dovoljno zaliha svega što je potrebno ako se pojavi virus korona", rekli su u Ministarstvu zdravlja.
 
U Savezu privatnih apotekara Srbije naglašavaju da nano-maske koje su uvozili više ne stižu, jer su pojedine države koje ih izrađuju odlučile da ih sačuvaju za svoje državljane.
  • Ana

    28.02.2020 20:43
    Koliko miliona nas ima? Koliko se često menjaju?
  • Maja

    28.02.2020 20:10
    Kakvo lupetanje

    Možete Vi mene da vredjate koliko hoćete.Ja samo pokušavam da objasnim da ipak nije tako bezbedno da idemo u Milano u šoping kako neki pokušavaju da nam prestave dok jedna Švajcarska otkazuje salon automobila u Ženevi a jedna Italija stavlja u izolaciju osam gradova.Pa izvinite meni tu nešto ne štima.Nervira me ta dvoličnost I licemerje.I to da smo uvek pametniji od svih.Pravila bi trebalo da su ista za sve.Nešto ili važi ili ne važi.Ili pomaže ili ne pomaže.Činjenice su iste i danas i sutra a ne malo ovako malo onako kako kome odgovara.Ako maska štiti medicinskog radnika zašto ne bi štitila I ostale ljude.Valjda nam je u cilju da što manje ljudi oboli ili nije?Maski nigde nema pa ćemo problem rešiti tako što ćemo stanovništvu reći da im ne trebaju i da su one glupost.Razumem da ne treba dizati paniku i trenutno za njom nema nikakve potrebe ali ne mogu da gledam ovaj igrokaz svaki dan....Ako sam ja zbog toga glupa,neka bude.
  • Hm

    28.02.2020 19:27
    A hirurške maske ne štite od virusa, dragi moji... Čak ni od bakterija, samo smanjuje širenje infekcije kada je nosi zaražen

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija