BIRODI: Regulisti razliku između važećeg i nevažećeg biračkog listića kako bi se izbegle zloupotrebe

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je od Republičke izborne komisije (RIK) da u Pravilma za izbore usaglasi podzakonske odredbe koje regulišu razliku između važećeg i nevažećeg biračkog listića sa zakonskim odredbama, kako bi se otklonila mogućnost zloupotrebe.
BIRODI: Regulisti razliku između važećeg i nevažećeg biračkog listića kako bi se izbegle zloupotrebe
Foto: 021.rs
Glasači imaju pravo da crtaju, precrtavaju izborne liste ili pišu parole na glasačkom listiću, ali birački odbor takav listić mora da proglasi nevažećim, a ne da arbitrarno određuje kome je glas namenjen, smatra BIRODI, koji je RIK-u podneo Inicijativu za usaglašavanje Pravila o radu biračkih odbora sa Zakonom o izborima narodnih poslanika i Zakonom o lokalnim izborima.
 
Povodom najava da će RIK po raspisivanju izbora doneti nova Pravila o radu biračkih odbora, BIRODI je zatražio da u njima ne budu odredbe koje nisu u skladu sa zakonima o izborima i koje daju pravo odborima da arbitrarno odrede za koga je birač hteo da glasa, odnosno kojoj listi ide glas na listiću koji nije popunjen u skladu sa zakonom i/ili sadrži crteže, parole, poruke, komentare ili su ostale liste precrtane.
 
BIRODI ukazuje da važeći zakon sadrži nedovoljno preciznu odredbu "nedvosmisleno može utvrditi", a Pravila odredbe: "sa sigurnošću može utvrditi" i "može pouzdano utvrditi".
 
Ovakve odredbe, ako ostanu u Pravilima otvaraju mogućnosti za razne zloupotrebe prilikom utvrđivanja rezultata glasanja na biračkom mestu i mogu da dovedu do prekrajanja stvarne izborne volje građana, kaže ova organizacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija