Đurđević: U Srbiji se godišnje emituje toliko ugljen-dioksida, kao da svake godine izgori šuma površine Afrike

U Srbije se godišnje emituje toliko ugljen-dioksida kao da svake godine izgori šuma površine Afrike, izjavio je Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu.
Đurđević: U Srbiji se godišnje emituje toliko ugljen-dioksida, kao da svake godine izgori šuma površine Afrike
Foto: 021.rs
Na skupu u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, u susret Svetskom danu energetske efikasnosti, 5. martu, Đurđević je rekao da u Srbiji prosečni stanovnik godišnje za energiju koju proizvede emituje između četiri i pet tona ugljen-dioksida (spremanje ručka, pranje veša, voda), dok se godišnje prosečno baci oko 400 kilograma čvrstog otpada.
 
Đurđević je naveo da je prošla godina bila najtoplija godina ikada u Srbiji. On je ukazao da se u Srbiji broj toplotnih talasa udvostručio i traju duplo duže, intenzivnije su i češće suše i oluje, povećan je rizik od šumskih poplava i šumskih požara, nastale su velike promene u životnim ciklusima biljaka i životinja.
 
Đurđević je naglasio da je poštovanje Pariskog sporazuma i okretanje obnovljivim izvorima energije pitanje naše budućnosti, na lokalnom i globalnom nivou.
 
Aleksandar Jovović sa Odseka za procesnu tehniku i zaštitu životne sredine sa Mašinskog fakulteta u Beogradu naveo je da su emisije sumpor-dioksida u Srbiji dramatično veće nego u Evropi.
 
"Samo Srbija emituje blizu 400.000 tona sumpor-dioksida, od ukupno 800.000 tona, koliko se emituje u zemljama zapadnog Balkana. Naša emisija je vrlo velika, a Kostolac predstavlja najveći izvor emisije sumpor-dioksida: više od 100.000 tona", rekao je Jovović.
 
Preman njegovim rečima, jedna naša termoelektrana prilično nadmašuje veliki broj termoelektrana u razvijenim zemljama Evrope.
  • Žalosno

    03.03.2020 14:45
    Vidim ja da je Srbija jedini problem ovog sveta....
    Bar dok je amerike i još nekih...
  • Čedomir

    03.03.2020 13:59
    @naučnik
    Prema zvaničnim podacim Ministarstva zaštite životne sredine Srbija godišnje emituje oko 70 miliona ton-ekvivalenata ugljen-dioksida. Godine 1990. emitovano je preko 80. Radi se o zbiru emisija svih gasova s efektom staklene bašte preračunato po štetnom delovanju na emisiju CO2. Emisijs su prema broju stanovnika znatno veće od većine država u okruženju, u EU da i ne govorimo. Dakle, naslov nije baš bez smisla.
  • Milos

    03.03.2020 11:49
    @socko

    Na ulicama uticaj ima veliki broj automobila. Tacno je da stara vozila zagadjuju vise, ali da su nova vozila toliko cista, ne bi evropski gradovi sve vise ogranicavali saobracaj.

    Nazalost, nas budzet se finansira od prodaje goriva, pa vlast ne sme da smanji potrosnju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.