Osude napada na novinare na protestu srednjoškolaca u Leskovcu, uhapšen jedan osumnjičeni

Udruženje novinara Srbije (UNS), Poverenica za ravnopravnost i Inicijativa mladih za ljudska pravva osudili su današnji napad na novinare kao i iskazanu netoleranciju na a protestu srednjoškolaca zbog lažne najave prajda u tom gradu.
Poverenica Brankica Janković napisala je na svom Tviter nalogu da osuđuje napade na novinare na protestu srednjoškolaca u Leskovcu zbog navodnog održavanja Parade ponosa. 
 
"Incidenti i protest pokazuju neophodnost efikasnog i kontinuiranog rada sa mladima na poštovanju ljudskih prava i prihvatanju različitosti svakog pojedinca", zaključila je ona.
 
 
Udruženje novinara Srbije osudilo je fizički napad i vređanje novinara portala Jugmedia i novinskih agencija Beta i FoNet na novinarskom zadatku u centru Leskovca, dok su izveštavali sa protesta srednjoškolaca.
 
Udruženje je iznenađeno i zabrinuto zbog ponašanja maloletnika na protestu koji nije prijavljen i očekuje da njihovi roditelji i profesori otvoreno razgovaraju sa svojom decom i učenicima o incidentu, dodaje se u saopštenju.
 
Zamenik glavnog urednika portala Jugmedia Dragan Marinković potvrdio je za UNS da su srednjoškolci na skupu vikali na kolege, vređali ih, psovali, a da je njega jedan od demonstranata odgurnuo kada je pokušao da ih fotografiše.
 
"Nasrnuli su na koleginicu iz Bete, a koleginicu iz FoNeta su psovali. Osetio sam udarac u levu potkolenicu, a zatim sam pao. U urgentnom centru su konstatovane lakše povrede. Policiji sam dao izjavu", rekao je Marinković za UNS.
 
Povodom ovog događaja oglasila se i Inicijativa mladih za ljudska prava osudila je napad na novinare, ali i naglasila da su svakodnevni napadi na LGBT+ zajednicu nedopustivi u društvu gde vlast ponavlja da ti pridruživanju EU, dok su "različite marginalizovane grupe na meti slobodnog lova ekstremista raznih vrsta".
 
"Mržnji, diskriminaciji, nasilju i homofobiji se jasno mora stati na put obrazovanjem i prevencijom nasilja, osobito mladih, ali i jasnim porukama nadležnih organa da je nasilje kažnjivo", navodi se u saopštenju Inicijative.
 
Podsetimo, oko 200 srednjoškolaca okupilo se oko podneva u centru Leskovca na protestu protiv navodno najavljene Parade ponosa u tom gradu, a na skupu, koji je obezbeđivala policija, napadnuti su novinar Jug medije i dopisnica Agencije Beta. Južne vesti prenele su i da su okupljeni nasrnuli i na policiju.
 
Uhapšen jedan osumnjičeni
 
Leskovačka policija uahpsila je D. S. (25) iz Leskovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje.
 
Sumnja se da je D.S. u centru grada, fizički napao novinara portala Jugmedia Dragana Marinkovića, koji je tom prilikom lakše povređen.
 
Osumnjičeni je sproveden nadležnom tužilaštvu.
  • Konstantin

    02.03.2020 22:13
    omladina
    "Leskovačka policija uahpsila je D. S. (25) iz Leskovca"
    Nešto nam ostarili oVA srednjoškolska omladina ?!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija