Popović: Srbija treba da ima kadar za primenu kosmičkih tehnologija

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvarajući konferenciju "Inovacije za budućnost" poručio je da je neophodno da istraživanja i nauka koje dolaze sa univerziteta budu u funkciji "inovacionog rasta srpske privrede".
Popović: Srbija treba da ima kadar za primenu kosmičkih tehnologija
Foto: 021.rs
"Važno je da primenom novih tehnologija, kroz saradnju sa našim međunarodnim partnerima, donesemo korist srpskoj privredi, građanima i društvu u celini", rekao je Popović.
 
Ministar je govoreći na skupu posvećenom primeni kosmičkih tehnologija u privredi, istakao da Vlada Srbije podržava angažovanje struke u ovoj oblasti i obezbeđuje transfer znanja kroz institucionalizaciju saradnje sa inostranim univerzitetima.
 
"Srbija teži da bude zemlja u kojoj su inovacije, nauka i istraživanja glavni generatori privrednog rasta", kazao je Popović i dodao da država treba da ima razvijene kadrovske kapacitete u domenu primene kosmičkih tehnologija kako bi uticala na nove perspektive ekonomskog rasta i razvoja.
 
"Tu pre svega mislimo na korišćenje kosmičkih tehnologija u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, hidrometerologije, katastra, kao i primene smart siti rešenja u urbanim sredinama", naveo je Popović.
 
On je ocenio da su kosmičke tehnologije jedan od glavnih stubova ukupnog tehnološkog razvoja u budućnosti.
 
"Taj razvoj će biti zasnovan na povezanim uređajima, razmeni velike količine podataka i njihovoj obradi uz pomoć veštačke inteligencije", istakao je Popović.
 
On je rekao i da kosmičke tehnologije, satelitski sistemi i servisi omogućavaju prikupljanje velikog broja podataka, čijom se obradom u realnom vremenu obezbeđuju savremene potrebe ekonomije i društva.
 
Konferencija "Inovacije za budućnost" okupila je veliki broj rektora, dekana, profesora, istraživača, kao i stručnjaka iz oblasti svemirskih tehnologija i inovacija. U sklopu konferencije predstavljeni su mehanizmi razvoja kadrova, stipendija, kao i uloga Univerziteta u razvoju predmetne saradnje u ovoj oblasti.
  • Bili Kid

    03.03.2020 21:37
    hahahahahahaha... Popovicu skini taj slem sa glave da izluftiras mozak... Prokuvace!
  • Probudi se ljepotce

    03.03.2020 18:43
    Da on ceka u redu znao bi
    Ovo je dokaz da politicari uopste nemaju uvid u to kako izgleda stvarni zivot ovde. Ne znaju da se ne moze zakazati pregled, ne znaju da invalidi stoje na ulici dok cekaju lekarsku komisiju, ne znaju da se u Domu zdravlja ceka dva sata na pregled u ZAKAZANOM terminu..nista ne znaju jer oni ne zive zivot obicnog postenog gradjanina.
  • Za pocetak

    03.03.2020 18:38
    Povezite katastar i notare
    Jos uvek notari traze u papiru dokumente iz katastra jer nisu povezani. To je ta kosmicka digitalizacija?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.