Fridom haus: Srbija delimično slobodna, u grupi zemalja sa najvećim padom sloboda

Srbija je i dalje u grupi "delimično slobodnih" zemalja ali je pala u odnosu na prošlu godinu za jedno mesto, na 67. i jedna je od tridesetak zemalja sveta sa najvećim padom sloboda u protekloj deceniji, navodi se u novom godišnjem izveštaju Fridom hausa.
Fridom haus: Srbija delimično slobodna, u grupi zemalja sa najvećim padom sloboda
Foto: Pixabay
U protekloj deceniji u Srbiji je zabeležen dramatičan pad sloboda i nazadovanje od 12 poena, navodi se u izveštaju "Sloboda u svetu 2020".
 
U grupi "delimično slobodnih" zemalja nalaze se sve zemlje Zapadnog Balkana osim Hrvatske koja je ocenjena kao "slobodna", a Severna Makedonija jedina je koja je zabeležila napredak u odnosu na prošlu godinu i to za četiri boda.
 
"U Crnoj Gori i Srbiji, nezavisni novinari, opozicione ličnosti i drugi koji su viđeni kao neprijatelji vlade suočavaju se sa uznemiravanjem, zastrašivanjem i ponekad nasiljem. Javna frustracija vladajućim strankama prelila se u velike proteste u obe zemlje ali oni nisu doveli do značajnih promena", navodi se u izveštaju.
 
Međutim, u nekoliko slučajeva izbori su dali bar mogućnost poboljšanja za liberalnu demokratiju, navodi Fridom haus i kao primer navodi Kosovo i Severnu Makedoniju.
 
Ukazuje se da su izbori na Kosovu doveli na vlast opozicionu nacionalističku partiju Samoopredelenje, koja ima šansu da promeni kulturu korupcije zemlji. Severna Makedonija održala je konkurentne predsedničke izbore, pomažući da se popravi antidemokratsko nasleđe bivšeg premijera Nikole Gruevskog, navodi se u izveštaju.
 
Hrvatska je u izveštaju ocenjena kao "slobodna zemlja" sa 85 bodova od maksimalnih 100, što je, kako se navodi, samo jedan manje od skora SAD.
 
Na tabeli zemalja koje su u protekloj deceniji zabeležile najveći pad u slobodama nalazi se 29 država. Prva je istočnoafrička država Burundi (-32), a slede Turska, Mali, Centralnoafrička Republika, Venecuela. Srbija je na toj tabeli na 20. mestu sa padom od 12 bodova, a od evropskih zemalja na toj listi su još samo Mađarska (-21) i Lihtenštajn (-8).
 
"Sloboda u svetu" je godišnji izveštaj Fridom hausa o političkim pravima i građanskim slobodama koji se sastoji od brojčanih ocena i opisnih tekstova za svaku zemlju i određenu grupu teritorija.
 
U izveštaju za 2020. godinu obuhvaćeo je 195 zemalja i 15 teritorija, za period od 1. januara do 31. decembra 2019.
 
Zemlja dobija maksimum četiri poena za svaki od deset indikatora za politička prava i za svaki od 15 indikatora za građanske slobode, pa je maksimalni broj bodova za politička prava 40, za građanske slobode 60, odnosno ukupno 100.
  • Bili Kid

    04.03.2020 22:12
    Sa UDBA-skim reinkarniranim kadrovima 90ih je Srbija slobodna?
    hahahah.... Pitanje je da li je i posle 5-og Oktobra bila slobodna, jer su ocigledno UDBA-ski zli kadrovi 90ih preziveli i ponovo zajahali narod.
  • Jugosloven

    04.03.2020 16:53
    Jugoslavija je bila slobodna.

    Mogao si u bilo koje doba dana ili noći da ideš bilo gde, ili pustiš dete bilo gde.

    U Srbiji se ne osećam slobodnim, nimalo.
  • posteni1

    04.03.2020 15:59
    Pa dobro tek je mart krenuo, ima vremena da se još padne :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija