Šabac jedina opština u kojoj je vakcina protiv HPV-a besplatna

Šabac je trenutno jedina opština u Srbiji čiji su odbornici, na Međunarodni dan svesti o humanom papiloma virusu, jednoglasno usvojili odluku da opština finansira HPV vakcinu za one koji to žele.
Šabac jedina opština u kojoj je vakcina protiv HPV-a besplatna
Foto: Pixabay
Rak grlića materice dnevno ugasi bar jedan život u Srbiji, iako je to jedini oblik kancera za koji postoji vakcina koja u više od 90 odsto slučajeva sprečava bolest, glavni je zaključak tribine "Moje pravo na zdravlje!".
 
U saopštenju se navodi da je HPV vakcina od prošle godine na listi preporučenih, a troškove vakcine snose građani.
 
Dokle god vakcina ne bude o trošku RFZO nećemo postići značajne rezultate u smanjenju broja novoobolelih od HPV infekcija, poruka je lekarske struke.
 
Šabac je izglasao da najmanje 6.790 dece uzrasta od devet do 14 godina, ima mogućnost izbora u pogledu vakcinacije, rekla je Marija Ratković, osnivač Centra za biopolitičku edukaciju i nagrađivana aktivistkinja koja se već godinama bori za iskorenjivanje HPV uzrokovanih vrsta raka.
  • Jovan

    23.06.2020 23:06
    Istina o dostupnosti vakcine
    Vakcina nije dostupna u drzavnim institucijama cak i da hocete da je platite. Privatno kosta oko 20 000 da primite jednu dozu (a primaju se tri). U svetu se od prosle godine daje i odraslima do 45. godine, uveliko se davala do 26. godine svima, a kod nas ni deca ne mogu da je prime o trosku drzave.
  • Vitaminka

    10.03.2020 22:45
    Lepa vest, bravo za Šabac!
  • Zoran

    10.03.2020 20:27
    Ja se kao muškarac u tridesetim, vakcinisao pre 8 god. Tada se zvala Gardasil ili Silguard. Australija je vakcinisala mnoge, i profilakticki, ali i terapeutski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.