Hrvatska i Italija uvele posebne mere za transport robe i kamiondžije - a Srbija?

Države pogođene virusom korona uvode posebne mere i preporuke kada je reč o transportu robe, što se oseća i u trgovini sa Srbijom.
Hrvatska i Italija uvele posebne mere za transport robe i kamiondžije - a Srbija?
Foto: 021.rs
Italija i Hrvatska tako su donele svoje preporuke postupanja poslodavcima i radnicima koji zbog prevoza robe višekratno odlaze u područja u kojima ima registrovanih slučajeva Covid-19, s obzirom na to da se međunarodna trgovina i dalje obavlja.
 
Italijanske firme koje posluju sa Srbijom počele su da obaveštavaju domaće firme da su u Italiji zbog virusa korona na snazi restriktivne mere - na primer, vozači kamiona i drugih prevoznih sredstava trebalo bi da napuštaju vozila samo u slučaju kada je robu nemoguće predati na drugačiji način, a trebalo bi da nose hirurške maske, sterilne rukavice i da sa sobom nose dezinfekciona sredstva.
 
Istovar robe obavlja se tako što se poštuje jedan metar razdaljine između dve osobe koje vrše razmenu dobara. Transport dokumentacije trebalo bi raditi elektronskim putem.
 
Takođe, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je svoje preporuke firmama koje se bave trgovinom i dostavom robe, a kao najbitniju, izdvaja meru edukacije samih zaposlenih o merama zaštite.
 
"Postupci proveravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definisani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog saobraćaja. Trenutna definicija zahvaćenog područja: Kina, Hongkong, italijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilija-Romanja i Pijemont, Japan, Iran, Singapur, Južna Koreja (podložno promenama, u zavisnosti od razvoja situacije)", navodi se u obaveštenju HZJZ.
 
Za one koji višekratno dolaze u Hrvatsku radi utovara/istovara robe i napuštaju Hrvatsku isti dan i odlaze u zahvaćena područja, a koji su unazad 14 dana boravili u Kini, Hongkongu, Japanu, Iranu, Singapuru, Južnoj Koreji i doputovali u Hrvatsku iz pokrajina Lombardija, Veneto, Emilija-Romanja i Pijemont, sprovodi se zdravstveni nadzor. Ovaj nadzor sprovode granični sanitarni inspektori koji anketiraju autoprevoznike, a one koji im se učine rizičnim dalje sprovode epidemiolozima.
 
"Nadalje, važno je da se vozači pridržavaju osnovnih higijenskih postupaka te prilikom utovara ili čekanja na utovar u objektima na zaraženom području svakako koriste rukavice, maske i zaštitna odela te da imaju sa sobom sredstva za dezinfekciju ruku u onim situacijama kada ruke ne mogu redovno da peru (alkoholni dezinficijens ili slično)", poručuju hrvatski epidemiolozi, slično kolegama iz Italije.
 
 
A kakva je situacija u Srbiji? Koliko je poznato, Srbija još uvek nije izdala posebna uputstva autoprevoznicima i firmama koje se bave transportom, uvozom ili izvozom, ali republički i pokrajinski sanitarni inspektori su na terenu i sprovode određene provere.
 
Na pitanje 021 Ministarstvu trgovine da li će, na osnovu preporuka epidemiologa, izdati posebna uputstva prevoznicima, u ovom organu su nas samo uputili na Ministarstvo zdravlja, koje se čini jedinim nadležnim za pružanje svake informacije o virusu korona, pa i o onim koje im nisu u nadležnosti.
 
Ono što je Vlada Srbije poslednje donela jesu preporuke za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom virusa i žarištima epidemije.
  • Kasper

    11.03.2020 06:48
    A sto bi mi morali da imitiramo Hrvatsku ,kakav su oni faktor?Bolje da se ugledamo na Sloveniju i Austriju, ogranicen putnicki promet ali transport robe potpuno slobodan.
  • Sramota

    10.03.2020 21:48
    Srpska vlada je donela odluku o mogućnosti nalaganja zabrane rada za privatne markete, zbog okupljanja ljudi.
    Ta informacija je dostavljena većim firmama, čime im se preporučuje snabdevanje u određenim lancima hrane.
    Znači, na papiru je.

    Neko već manipuliše!
  • Mi

    10.03.2020 17:07
    Nismo
    Ni o ljudima razmislili a ne o robi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.