Pre 17 godina ubijen Zoran Đinđić

Na današnji dan pre 17 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.
Ove godine taj datum biće obeležen polaganjem venaca i cveća na njegov grob i na mestu pogibije - u dvorištu Vlade Srbije.
 
Zbog virusa korona odložena je većina najavljenih aktivnosti DS-a i Liberalno-demokratske partije (LDP) povodom tog događaja.
 
Najavljeno je da će predstavnici DS-a pre podne položiti vence na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana i ispred zgrade Vlade Srbije.
 
U isto vreme, kako je najavljeno, cveće ispred zgrade Vlade položiće i lider LDP Čedomir Jovanović.
 
Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.
 
Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.
 
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.
 
Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.
 
Bio je i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.
 
Prvi je nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.
  • Maxa

    12.03.2020 08:43
    Pre 17 godina ubijena je Demokratija u Srbiji za sva vremena.
    Srbi su poznati po tome da uvek ubijaju ljude koji su hteli da ih promene na bolje.
  • Petar

    12.03.2020 08:21
    Tragicno
    Gde bi danas bili? Kako bi izgledala ova zemlja?
    Zasigurno sa resenim statusom Kosova punipravna clanica EU,zemlja sa zakonima i uredjenim sistemom. Lopovi u zatvoru a ne u Vladi , na celu institucija obrazovani i pametni a ne partijska marva. Sve verovatno zvuci utopijski ali bar 90% bi bilo ovako kako kazem.
    E sada imamo predsednika i drustvo najgorih lazova,lopova i neobrazovane stoke. Predsednik nam se ruga,naziva neradnicima i lazovima.
    Da li je to zemlja u kojoj hocete da zivite?
    Pokoj duse i vecni mir najvecem politicaru u istoriji na ovim prostorima. A ti Srbijo nastavi da trulis !
  • Milan NS

    12.03.2020 08:06
    Svi narodni heroji
    su pokojni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija