Stupile na snagu nove mere Srbije zbog virusa korona, na koga se odnose

Mere koje je Vlada Srbije u sredu usvojila kako bi se suočila sa virusom korona stupile su na snagu.
Stupile na snagu nove mere Srbije zbog virusa korona, na koga se odnose
Foto: 021.rs
Na osnovu stava epidemiologa, u ovom trenutku nema obustave nastave, ali se nastavlja intenzivno praćenje situacije u vrtićima, školama i na univerzitetima. 
 
Zabranjuje se javno okupljanje više od sto osoba u zatvorenim prostorijama.
 
Vlada Srbije je apelovala na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja, i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove. 
 
Ko ne može da uđe u Srbiju 
 
Kada je reč o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj, precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej Narodne Republike Kine, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj.
 
Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska za strane državljane koji su boravili u Italiji i Iranu.
 
Međunarodni putni saobraćaj bi trebalo da se preusmerava na glavne granične prelaze i najavljeno je da će privremeno biti zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.
 
Kada je reč o uslužnim objektima koji se nalaze na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i autoputevima, doneta je odluka da njihovi zaposleni moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.
 
Ko bi trebalo da odloži putovanja
 
Vlada Srbije poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom virusom korona, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće uskršnje praznike, da putovanje odlože.
 
Građani koji imaju simptome koje izaziva virus korona ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.
 
Za bliže informacije kontaktirati brojeve telefona: +381 64 8945-235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), Institut Batut (Ulica dr Subotića 5, 11000 Beograd) broj telefona: +381 11 2684-566 ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj građani borave.
  • Autonomasch

    12.03.2020 10:50
    za "Ja"
    Neće biti otkazan ako vas dođe 99.
  • Dragoljub

    12.03.2020 10:39
    jedini pravi lek je : niko ne sme iz drzave , niko u nju .
    U Kini i Juznoj Koreji u zadnja dva dana se prvi put od pocetka belezi pad broja obolelih tako da treba jednostavno prepisati njihov nacin .
  • Gastarbajter

    12.03.2020 10:33
    Kako sada da se k..cim u Srbiji kao pravi Gastoz kada mi ne dozvoljavaju da udjem u zemlju...a u Njemackoj me niko nece ni primetiti jer ovde svi imaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.