Proglašeno vanredno stanje u Srbiji, od sutra nema nastave

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije.
Proglašeno vanredno stanje u Srbiji, od sutra nema nastave
Foto: Fonet
On je rekao da od sutra neće biti nastave u školama i na fakultetima, najverovatnije do kraja školske godine. Dezinfikovaće se svi prostori, školski program emitovaće se preko televizijskih kanala - RTS3 i RTS Planeta.
 
Biće zatvoreni i vrtići. Vučić je dodao i da nema treninga, sporta, teretana.
 
Rekao je da se svakodnevno mogu očekivati nove mere. Državljani Srbije koji dolaze iz stranih zemalja moraće da budu 14 dana u izolaciji, a oni koji dolaze iz žarišta virusa korona 28 dana. Svako narušavanje pravila značiće do tri godine zatvora.
 
Od sutra bolnice u kojima se leče obleli od virusa korona čuvaće Vojska. Policija će sprovoditi nadzor nad onima koji su pod izolacijom.  
 
Predsednik je zamolio ljude starije od 65 godina da ne izlaze iz kuće. Rekao je da će se kontrolisati koliko se poštuje ostanak u kućama i da će, ako kršenje bude veće od 0,1 i 0,2 odsto biti doneta i obavezujuća odluka o ostanku u kućama i dvorištima. 
 
Srbija je u ratu protiv nevidljivog protivnika, rekao jer Vučić u obraćanju javnosti. Trenutno se dve osobe među obolelima od koronavirusa nalaze na respiratorima i oni su u teškom stanju. Ostali su dobro i stabilno, rekao predsednik Srbije.
 
Nakon proglašenja vanrednog stanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će 5 miliona maski stići iz Kine.
 
"Kupili smo pet miliona maski od Kine da bismo mogli da premostimo deset dana. One će stići za nekoliko dana, poslaćemo avion po njih", kaže predsednik i dodaje da je u toku postupak nabavke novih respiratora.
 
Rekao je da veruje u kinesku pomoć i da je jedina zemlja koja može da Srbiji pomogne - Kina, dodajući da je evropska solidarnost izostala.
 
Vučić je rekao da će Srbija da pokaže "srpsku solidarnost", kad je u pitanju Republika Srpska. "Naravno da ćemo jedan deo tereta i u izvozu robe, a kada dođe i do teških slučajeva, sasvim sigurno i mi morati da preuzmemo i sasvim izvesno deo respiratora da sačuvamo za ljude iz RS. I to za nas nije laka stvar, ali mi ne smemo da se ponašamo prema svom narodu, onako kako se prema nama ponašaju neki drugi", naveo je.
 
Podsetimo, u Srbiji je do 18 časova registrovano ukupno 48 potvrđenih slučajeva virusa korona, što je dvoje novih pacijenata. 
 
"U Srbiji imamo danas još dva zaražena lica, ukupno 48. Nemamo smrtnih slučajeva, ali nema nikakve sumnje da u danima koji dolaze, da ćemo se sa tim suočiti, i nadamo se da ćemo moći da obezbedimo da rast takvih slučajeva bude aritmetički i da ne ide geometrijskom progresijom kao u Italiji ili Španiji", naveo je Vučić.
 
Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela Zaključak kojim se zabrana javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama, sa 100 ljudi koliko je prethodno bilo definisano, smanjuje na 50. Takođe, donela je odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.
 
Vlada je uputila preporuku svim sugrađanima starijim od 65 godina, da posebno ograniče svoje kretanje i da u što manjoj meri izlaze iz kuće, budući da su oni najugroženija grupa stanovništva. Prethodno se Vlada oglasila saopštenjem u kojem je apelovala na najstarije da prate savete i budu u komunikaciji sa najbližima.
  • Filip

    30.04.2020 15:20
    Ne mogu više
    Ministre molim vas da ukinete teve časove.Dosadili su mi više.Možemo raditi na Gugl učionicu i bez časova.Želudac mi se okrene kad ih vidim!!!!!!!!!!Još ako idem leti u školu prava ste stola kurac od čoveka!!!!!
  • Milena

    18.03.2020 08:04
    Isplate decijeg i socijala
    Dali ce biti isplate decijeg dodatka i socijalna pomoc jmi koji zivimo od te pomoci za februar 2020
  • Dragan

    17.03.2020 11:30
    Oni znaju, a gradjani ne znaju
    Zalosno je da niko ne zna da virusi nisu zivi i da ne mogu da se ubiju ni alkoholom, ni antibioticima. Ako niste bacili skolske udzbenike pogledajte sta je virus. Virusi su paketi informacija koji se kace na vase informaciono polje i ako ste lakoverni razbolecete se.

    Ako ima bilo kakvih verujucih i to pomaze da se njihovo informaciono polje ojaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.