Rajić: Zaposlenima nema ko da čuva decu

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić rekao je da je jutros veliki broj radnika u firmama tražio da bude pušten kući jer nema ko da im čuva decu pošto su obdaništa zatvorena zbog pandemije virusa korona.
Rajić: Zaposlenima nema ko da čuva decu
Foto: 021.rs
On je za Betu rekao da je to novi problem koji privredi u Srbiji stvara glavobolju jer njena struktura ne dozvoljava da jedan roditelj ostane kod kuće i čuva decu kao u Makedoniji.
 
"Još nema najave o otpuštanjima većeg broja radnika zbog nedostatka posla, a jedan od razloga je što su strani, a i domaći investitori obučavali fabričke radnike za određene poslove i zbog deficita stručne radne snage neće biti olakog otpuštanja", rekao je Rajić.
 
Dodao je da ako kriza potraje problem će osetiti i multinacionalne kompanije, pre svega ugostiteljske, ali i fabrike automobila, pa se već sada prave kratkoročni i dugoročni planovi o padu prihoda i neophodnom broju zapolenih, kao i slanju zaposlenih na prinudne odmore.
 
Istakao je da će i prihodi svetskih kompanija, ako kriza potraje dva-tri meseca, a Nemačka i Velika Britanija procenjuju da će vrh zdravstvene krize zbog virusa korona biti krajem maja, pasti do 25 odsto.
 
Kompanije čija roba u ovom trenutku nije neophodna, prema rečima Rajića, imaju problem sa velikim zalihama robe, a time i padom prihoda.
 
"Za firme u Srbiji je opasno i kada promet padne za pet šest odsto jer nemaju rezerve, a opterećene su kreditima", rekao je Rajić.
 
Ukazao je da osim problema u poslovanju privrednici u ovom trenutku moraju da tragaju i za zaštitnom opremom jer ju je teško nabaviti zbog nestašice.
  • Nebojša Nikolić

    16.03.2020 22:13
    Ko čuva decu
    Ko čuva decu???!!!
  • Neka

    16.03.2020 21:48
    Rese
    Cuvanje dece kao i ostale drzave-sta je vaznije dete ili firma?
  • ns

    16.03.2020 17:51
    svako svoju muku laje, kakvi crni porezi kad nema prometa, ajde za doprinose se slažem ali kako bi izgledalo kad 94% kolektiva oboli i ode na bolovanje, ko bi tada radio, ko bi privređivao na osnovu čijeg rada bi isplaćivali plate, doprinose, poreze... neko ne razmišlja u celosti očigledno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija