Objavljeno koje su obaveze poslodavaca za vreme vanrednog stanja

Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, kojom se utvrđuje rad van prostorija i od kuće, uvodi zabrana službenih putovanja, i definišu obaveze oko zaštite zdravlja zaposlenih koju je Vlada Srbije donela 15. marta, objavljena je danas u Službenom glasniku.
Objavljeno koje su obaveze poslodavaca za vreme vanrednog stanja
Foto: Pixabay
Za vreme vanrednog stanja poslodavac je dužan da omogući zaposlenima obavljanje poslova van prostorija poslodavca na svim radnim mestima na kojima je moguće organizovati takav rad u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, navodi se u Uredbi. Kao oblici ovakvog rada navode se rad na daljinu i rad od kuće.
 
U Uredbi se navodi i da ako opštim aktom i ugovorom o radu nije predviđen ovakav način rada, poslodavac može rešenjem omogućiti zaposlenom obavljanje poslova van prostorija poslodavca "ukoliko mu to organizacioni uslovi dozvoljavaju".
 
Rešenje obavezno mora sadržati trajanje radnog vremena i način vršenja nadzora nad radom zaposlenog, a poslodavac je dužan da vodi evidenciju o zaposlenima koji obavljaju rad van prostorija poslodavaca.
 
Poslodavci čija je delatnost takva da nije moguć ovaj način organizovanja dužan je da svoje poslovanje uskladi sa uslovima vanrednog stanja i to tako da, ukoliko je to moguće, ne iziskuje dodatna sredstva, organizuje rad u smenama - kako bi što manji broj zaposlenih i drugih angažovanih lica obavljao istovremeno rad u jednoj prostoriji.
 
Obaveza ovakvog poslodavca je da omogući održavanje svih poslovnih sastanaka elektronskim, odnosno video linkom, video pozivom ili na drugi takav način.
 
Uredba poslodavca obavezuje da odloži službena putovanja u zemlji i inostranstvu u skladu sa odlukom nadležnog organa o zabrani - odnosno privremenom ograničenju ulaska i kretanja.
 
Poslodavci su Uredbom obavezani da u cilju osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, angažovanih i stranaka obezbedi sve opšte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekta i lica u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
 
Za zaposlene i angažovane koji su u neposrednom kontaktu sa strankama ili dele radni prostor sa više lica potrebno je obezbediti dovoljne količine zaštitne opreme, navodi se u Uredbi.
  • Lekan

    22.03.2020 08:27
    Bolobanje
    Meni je skinuto od plate na ime mesečne karte 4500 dinara dok sam bio na bolovanje u vanrednoj situaciji i ako taj prevoz nisam ni koristio.Ako je moratorijum na sve obaveze mogli su i meni da odlože tu obavezu za koju sam pitao da bude odložena.Imače sam zaposlen u javnom sektoru.
  • Cipiripi

    19.03.2020 15:57
    Prava poslodavaca
    Super je sve to, samo sto drzava ne da plate ili makar oslobodi firme od nenormalno poreza dok su iste u obustavi rada zbog ovog stanja? Posto odredjene firme ne mogu zbog vanrednog stanja uopste funkcionisati.
  • Nastavak ludila

    17.03.2020 09:02
    Na doneseni propis Ane Brnabić o dostavljanju računa za putne troškove, i ludilu kojim tim povodom nastupa u službama koje te račune prikupljaju i dostavljaju Vladi Srbije na kontrolu (dok ta ista vlada ne polaže nikakve račune građanima za svoje putne troškove)...

    Dakle.... na to ludilo nadovezuje se odsustvo radnika starijih od 60 godina kao i roditelja dece mlađe od 12 godina.

    Platiti im troškove ili ne? Topli obrok im platiti ili ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija