Hramovi SPC biće otvoreni i za vreme vanrednog stanja, vernici odlučuju da li će ljubiti ikone

Hramovi Srpske pravoslavne crkve (SPC) tokom pandemije virusa korona i vanrednog stanja neće se zatvarati, izjavio je patrijarh srpski Irinej za list "Danas".
Hramovi SPC biće otvoreni i za vreme vanrednog stanja, vernici odlučuju da li će ljubiti ikone
Foto: 021.rs
Patrijarh je rekao da će vernici sami odlučiti da li će primati sveštenike zbog osvećenja vodice i da li će se pričestiti i celivati ikone. Kada je reč o svećenju vodice, patrijarh je naveo da je sveštenicima preporučeno da pozovu parohijane telefonom i pitaju da li žele da ih prime u svoje domove.
 
"Nema nikave prisile, odluku donose vernici", rekao je patrijarh Irinej.
 
Što se tiče zdravstvenog stanja sveštenika, patrijarh je dodao da i za njih važe mere zaštite kao i za sve druge građane.
 
Kako navodi "Danas", to su pravila koja važe u arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, u kojoj je patrijarh nadležni arhijerej.
 
Taj "model" crkvenog života tokom uskršnjeg posta ne važi u potpunosti u celoj SPC, mada sve srpske vladike vernike najpre pozivaju da poštuju preporuke nadležnih državnih vlasti, lekara i epidemiologa, piše "Danas".
  • Cvele

    23.03.2020 20:05
    Država da prekine finansiranje crkve, i niko ne može biti povlašćen.Milione evra država uplaćuje crkvi svake godine.Crkva je korisnik buđžeta i to veći nego prosveta.
  • Deda Jova

    20.03.2020 20:40
    Juuuuu
    Ne verujem sta sam procitao....
    A sta bih napisao ne bi objavili nema sanse ....
  • @Флавије Велизар

    20.03.2020 19:53
    Ne tera nas niko u crkve, ali će neki komšija možda da se zarazi, pa onda zarazi sve nas koji uđemo u lif posle njega, Tako da da, ugrožavaju nas itekako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.