Ukupno 249 obolelih od virusa korona u Srbiji, 11 pacijenata u Kliničkom centru Vojvodine

Ukupno 249 slučajeva virusa korona registrovano je u Srbiji, što je 27 novih slučajeva u odnosu na prethodni izveštajni period, objavljeno je na platformi covid19.rs.
Ukupno 249 obolelih od virusa korona u Srbiji, 11 pacijenata u Kliničkom centru Vojvodine
Foto: 021.rs
Kako je novinarima poručio epidemilog prof. dr Predrag Kon, od sinoć u 18 časova do 15 sati danas testiran je 61 slučaj - 27 njih je pozitivno, od kojih je 19 slučajeva hospitalizovano. 
 
"Imamo 16 pacijenata na respiratoru - dvoje u Kliničkom centru Vojvodine, četvoro u Kliničkom centru Niš, dvoje u Kragujevcu, osmoro u Klinici za infektivne i tropske bolesti, dok nema pacijenata na respiratorima na KBC 'Dragiša Mišović' i Klinici za pulmologiju", naveo je Kon.
 
Ukupno je 11 pacijenata hospitalizovano u Kliničkom centru Vojvodine. 
 
Do 15 časova danas, u Torlaku su testirane ukupno 822 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.
 
Kad je reč o prognozama za vremenski period u kojem bi epidemiološka situacija mogla da se poboljša, stručnajci apeluj uda ne treba vezati ništa za datume i brojeve.
 
"Pitali su kineski stručnjaci da li smo disciplinovani. Mislim da se sve više disciplinujemo uz, nažalost, vrlo snažne mere koje nikom ne padaju sasvim lako. Videćemo da li će biti moguće nešto od mera popuštati u perspektivi, ali s ciljem da nema daljeg prenošenja. Najvažnije je da ta izolacija funkcioniše", naveo je Kon.
 
Pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije prof. dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da kineski stručnjaci jedini trenutno imaju iskustvo u gašenju epidemije.
 
"Hvatamo se malo previše za brojeve i periode kad će se situacija popraviti. I mi smo njih (stručnjake iz Kine) pitali za mišljenje o trajanju ove situacije, oni jedini imaju pravo realno iskustvo sa više od 80.000 obolelih. Imamo i mi prognostičke modele i dosta nam toga ide u prilog u odnosu na Kinu, međutim ta disciplina nam nikako ne ide u prilog u odnosu na kineski narod", rekla je Kisić Tepavčević.
 
Na pitanje o pričešću koje se sprovodilo u crkvama, između ostalog i u Novom Sadu, dr Kon je rekao da očekuje jasna uputstva patrijarha Crkvi o ovim običajima.
 
"Pričešće u hrišćanstvu je izuzetno značajno, teško mi je da govorim o tome. Potpuno je jasno koje su mere propisane kao vanredne mere, a to je da nema okupljanja više od 50 osoba. S druge strane, godinama se priča o tome da li to može da bude način prenošenja infekcije i nikad se tu nećemo složiti - ali svaki epidemiolog će reć da postoji rizik. Što se tiče nekih pokušaja, na primer u Ruskoj pravoslavnoj crkvi da se utapa u alkohol kašika, to je samo pokušaj i to nije dovoljno. Jasno je da očekujemo od Srpske pravoslavne crkve, pa i od njenog patrijarha, da vrlo jasno da uputstvo svom sveštenstvu i svojim vernicima", rekao je Kon.
 
On je savetovao građanima da u zatvorenom prostoru nose maske, ukoliko se približavaju nekome do dva metra, te da ih nose kad im budu dostupne, kako ih i on nosi.
  • Tako je

    23.03.2020 23:58
    Prosvetnim radnicima obezbediti besplatan internet,to je najmanje sto mozete u ovom trenutku!
  • ide na bolje

    23.03.2020 18:36
    bice bolje
    i ne napadajte vernike !! zamislite kolika je njihova vera i cistota kada se pricescuju i to sada !
  • prof.

    23.03.2020 17:51
    @molim
    Istina,izludecemo!
    3 dece i dva prosvetna radnika,platforme,viberi,google classroom,planovi i programi,mesecni,nedeljni za 3 skole,po 20 sati smo u ekranima...ne mozemo to finansijski da izvedemo!!!Niko se ne bavi pritiscima pod kojim smo mi!Nego besplatan parking,ma dajte,uozbiljite se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.