Ove nedelje sve apoteke dobijaju zaštitne maske, koštaće 120 dinara

Avion sa zaštitnim maskama koje je država kupila sleteo je jutros u četiri sata u Beograd, kaže direktorka RFZO Sanja Škodrić i dodaje da je roba trenutno u centralizovanom magacinu u Staroj Pazovi i da će odatle biti distribuirana po svim apotekama u Srbiji.
Ove nedelje sve apoteke dobijaju zaštitne maske, koštaće 120 dinara
Foto: 021.rs
"Te maske je država platila i građani će moći da ih kupe po ceni od 120 dinara", navela je Škodrić za TV Pink.
 
Ona je naglasila da za dva dana stiže još jedan avion sa maskama i da će Srbija u narednih nekoliko dana imati dovoljnu količinu maski.
 
Maske koje su stigle iz kineske donacije, pojasnila je, već su podeljene zdravstvu, ostalo je još za vojsku i policiju.
 
"Država je odreagovala i rešen je problem sa maskama, te molim građane da ne prave zalihe. Ograničili smo i građani će moći da kupe samo 10 maski. Imaćemo skrivene kupce, reagovaće tržišna inspekcija", navela je Škodrić.
 
Ljajić: Nestašica maski globalni problem
 
Ministar trgovine Rasim Ljajić kazao je da će ove nedelje apoteke dobiti zaštitne maske. On je za RTS naglasio da zaštitne maske nisu najtraženija roba samo u Srbiji već i u svetu, navodeći da je cena maske u SAD sa početnih 60 centi skočila na sedam dolara.
 
Objasnio je da je na globalnom nivou nastao problem, jer su fabrike u Kini stale sa proizvodnjom kada je počela pandemija i tek ponovo počinju da ih prave.
 
Turska, koja je drugi svetski proizvođač, prema njegovim rečima, zaustavila je izvoz dok ne zadovoljni domaću potražnju.
 
"Očekujemo ove nedelje iz Kine novu isporuku od 10 miliona maski. Dobra vest je i što su domaći proizviđači krenuli sa proizvodnjom. Očekujem ove nedelje isporuku iz Kine u apotekama i to neće biti jedine isporuke. Očekujemo i komercijalne isporuke iz Kine", objasnio je Ljajić.
 
Podsetimo da je Uredbom o ograničavanju maloprodajne cene zaštitnih sredstava za vreme vanrednog stanja, koju je objavio Službeni glasnik, propisano da maloprodajna cena zaštitnih maski koje privrednim subjektima distribuira RFZO u vreme vanrednog stanja može biti najviše 120 dinara sa uračunatim PDV-om. Takođe, propisano je da ih krajnji kupac po kupovini ne može kupiti više od 10.
  • Razocaran

    27.03.2020 17:29
    Maske
    Sramota je da od pomoci drugih drzava kupuje za 10 din i prodaje za 100-120 din. Sramota je da nema alkohola i rukavica. Nisu samo penzioneri ugrozeni. Da li ce neko,negad uspeti da vidi ko je glavni u svim bitnim poslovima. Zasto nisu ravnopravno podeljene maske,rukavice,alkohol,paketi za pomoc u hrani,ako imamo svega dovoljno za godinu dana!
  • david

    26.03.2020 17:31
    zasto firme ne mogu uvoziti?
    pre krize pre 3 meseca iste te maske su se prodavale po 12 din po kom kod nas u apoteci...sad je drzava apoteke ogranicila na 12% marže...ako im je nabavna cena danas u Kini na veliko oko 0.06-0.1 USD na manju kolicinu od 10mil komada koliko je navodno nasa zemlja porucila ZASTO su u prodaji 100 din?! ko je firma koja uvozi tj preko koje drzava uvozi maske? ja prosto ne verujem da ovoliko otvoreno neko zaradjuje na narodu sad kad je kriza?! sokirana sam. ja vas molim da ne cenzurisete ovaj komentar. podrzavam ovu vlast ali me je ovo uznemirilo i jako poljuljalo poverenje u vladu iskreno. neka je avio kargo po kom 0.01 usd...neka je carina 20% neka je i 30% (drzave u nekim zemljama su ukinule i drasticno smanjile carinske stope na maske i dozvolite firmama da ih uvoze)...zasto je drzava zabranila firmama da same uvoze i prodaju maske i dozvolu dala samo firmama koje je ona odredila? ne znam kakav moze biti odgovor na ovo i prosto ne verujem da vlast napravi ovakav moralni propust.
  • Vladimir

    26.03.2020 11:52
    Vanredno staje - vanredne kazn
    Nije gazda rekao da ce sve maske biti 120. najskuplja ne sme da bde skuplja od 120. ne postoji opravdanje da maska koja je ostala 20 sada kosata 120. To je za robiju. Vanredno staje - vanredne kazne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija