Škodrić: Ne uzimajte na svoju ruku "hlorokin"

U Srbiji ima dovoljno lekova za sve grupe pacijenata - hronične bolesnike, onkološke bolesnike, kaže direktorka RFZO Sanja Škodrić i apeluje na građane da ne koriste na svoju ruku lek hlorokin, jer nepravilno doziranje može izazvati ozbiljne posledice.
Škodrić: Ne uzimajte na svoju ruku "hlorokin"
Foto: Pixabay
Ona je za TV Pink naglasila da su kineski stručnjaci preporučili hlorokin kao jedan od lekova koji pomaže kod infekcije novim virusom korona, da njega ima u dovoljnim količinama i da građani ne treba da prave zalihe.
 
"Moramo da upozorimo građane da hlorokin nikako ne uzimaju na svoju ruku. To je lek koji se koristi i za lečenje malarije, reumatidnog artritisa, lupusa i doziranje nije isto za te bolesti i za infekciju virusom korona", naglasila je ona.
 
Upozorava da preterana količina leka može da izazove slepilo, kod hroničnih pacijenata insuficijenciju bubrega i oštećenja drugih organa.
 
"Takođe, molimo građane da ne kupuju lekove i stvaraju veštačke nestašice zato što ih obezbeđujemo u dovoljnim količinama", navela je ona i dodala da je preporuka kineskih stručnjaka da se osim hlorokina koristi i hidroksihlorokin koji se pokazao efikasnim kod iinfekcije virusom korona.
 
Srbija, kako kaže, nabavlja taj lek i jedna fabrika u našoj zemlji treba da počne da ga proizvodi.
  • Deda Jova

    24.03.2020 16:13
    Pa nemojte ga prodavati bez recepta i resena stvar
  • Novosađanka

    24.03.2020 14:03
    Ta nemojte kasti
    Običan paracetamol fali, ne lažite.
  • МилеНС

    24.03.2020 13:30
    Лаж!
    Скоро сваки дан пласирају ову лаж "U Srbiji ima dovoljno lekova za sve grupe pacijenata - hronične bolesnike".

    Бандо, еутирокса НЕМА месецима!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.