U Srbiji se za vreme pandemije najviše kupuju brašno, šećer i toalet papir, to čine mahom starija domaćinstva

Najtraženiji proizvodi u Srbiji u vreme epidemije virusa korona su brašno, šećer, sapun, ali i toalet papir.
U Srbiji se za vreme pandemije najviše kupuju brašno, šećer i toalet papir, to čine mahom starija domaćinstva
Foto: 021.rs
To je saopštila kompanija GfK koja se bavi istraživanjem tržišta.
 
Na listi najtraženijih proizvoda u protekle tri nedelje našli su se i smrznuto povrće, konzervirana tunjevina, jaja, testenine, smrznuto pecivo i jestivo ulje.
 
U istraživanju je analizirano 32 miliona kupovina obavljenih u periodu od 24. februara do 15. marta, kada su domaćinstva potrošila dve milijarde dinara.
 
Vodeći trgovinski lanci u Srbiji povećali su svoja tržišna učešća u ove tri nedelje, uz rast potrošnje domaćinstava od 20 odsto.
 
Kupci su najviše novca trošili u hipermarketima, diskontnim lancima i supermarketima, dok male lokalne radnje i pijace nisu zabeležile značajniji porast, tako da je njihovo tržišno učešće u tom periodu opalo.
 
Istraživanje GfK-a je pokazalo i da se učešće artikala kupljenih na promociji umanjilo, kao i da mlađa domaćinstva i ona sa većom kupovnom moći nisu pribegavala kupovini zaliha ni približno onoliko koliko su to činila starija domaćinstva, kao i ona sa manjom kupovnom moći.
 
Kupci iz Beograda i Vojvodine su nešto više trošili na zalihe, nego domaćinstva u Istočnoj i Južnoj Srbiji.
 
Tokom anketiranja domaćinstava pokazalo se da je 26 odsto njih reklo da je veoma zabrinuto zbog epidemije.
  • Lala

    25.03.2020 20:09
    ?
    Kupili bi možda i da ima maske i sredstva za dezinfekciju ,. Možete pričati šta god hoćete, ali ovih sredstava je bilo izgleda samo za "odabrane". To je strašno, da običan čovek nemože do osnovnih sredstava za higijenu, a ovamo se na sva zvona najavljuje kako se zaštiti.
  • Dare

    25.03.2020 08:01
    Pomaze bog
    Otkud znate da su kupovali sa slabijom kupovnom moci? Na koji nacin spijunirate? I otkud znate da starija domacinstva? Jel to kazete kao domacini, a lelemudi studenti nisu kupovala na koji nacin saznate?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.