Manje od polovine građana Srbije u strahu od virusa korona, trećina nosi masku kad je napolju

U Srbiji 41 odsto građana strahuje da bi moglo da se zarazi viusom korona, a blizu trećine nosi masku kada izlazi iz kuće, pokazalo je istraživanje kompanije za istraživanje tržista i ispitivanje javnog mnjenja "Intelligence", koje je objavljeno danas.
Manje od polovine građana Srbije u strahu od virusa korona, trećina nosi masku kad je napolju
Foto: 021.rs
"U Srbiji postoji strah 41 odsto građana da može da se zarazi, ali je to ispod proseka za posmatrane zemlje sveta koji iznosi 55,6 procenata. Istovremeno, oko 31 odsto građana Srbije nosi masku kada izlazi iz kuće, što je u odnosu na druge zemlje iz istraživanja nešto ispod proseka (37,5 odsto), ali više od Norvežana, Britanaca, Španaca", pokazalo je onlajn istraživanje sprovedeno u trećoj nedelji marta, na uzorku od 776 građana.
 
Oko devet procenata građana Srbije nema strah da će da bude zaražen, pokazalo je istraživanje, što je u skladu sa rezultatima koji pokazuju da u evropskim zemljama postoji manji strah nego u azijskim, te se u odnosu na njih Srbija nalazi u proseku.
 
U Srbiji se iznad proseka (83 odsto) poštuje mera izbegavanja javnih mesta i gužvi, dok je prosek u celokupnom istraživanju 68,9 odsto.
 
Onlajn ispitivanje je pokazalo i da oko 75 odsto građana Srbije vodi računa o higijeni više nego ranije, što je i prosek u svetu.
 
Rezultati istraživanja u Srbiji su poređeni sa rezultatima kompanije "YouGov", koja je koristila istu istraživačku tehniku u istom periodu na globalnom nivou (Kina, SAD, UK, Francuska, Italija, Nemačka, Austrija, Španija, Indija...), precizirano je u saopštenju.
 
Kako je objašnjeno, istraživanje je urađeno kako bi se u situaciji vanrednog stanja ili vanredna situacije, uvedenih u velikom broju zemalja sveta, ispitalo ponašanje građana koje je zbog okolnosti drugačije od uobičajenog.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.