FOTO: Pesak iz pustinje Karakum podigao nivo zagađenja vazduha u Srbiji

Povećanje koncentracije aerosoli u vazduhu koja dovodi do toga da merne stanice pokazuju veću zagađenost vazduha u Srbiji posledica je proboja peska iz pustinje Karakum kod Kaspijskog mora.

Ovo saznanja je saopštio SerbianMeteo tim, koji je za 021.rs naveo da su to ustanovili i na osnovu podataka sa sajta ventusky.com koji pokazuje pravce vetrova.

Naime, u Novom Sadu kao i u većem delu Srbije na automatskim mernim stanicama od četvrtka se beleže izuzetno visoke koncentracije suspendovanih čestica PM10 i PM2,5 posle više nedelja skoro pa potpuno čistog vazduha kao posledice uvođenja policijskog časa usled čega skoro da i nema saobraćaja i industrijske proizvodnje.

"Jasno je da uz ovako jak vetar i nisku vlažnost vazduha nisu u pitanju aerosoli zagađenja na koje smo navikli dobar deo prethodne zime. I sama žućkasta boja zamućenja jasno govori da je u pitanju pustinjski aerosol. Tako da je prva pomisao bila da je u pitanju pustinjski aerosol iz Sahare koji ne predstavlja ništa strano na našem području. Međutim, za depoziciju pustinjskog peska iz Sahare su potrebna jaka južna strujanja u atmosferi, dok su ovih dana prisutna istočna strujanja za koja obično nije vezano ništa nalik tome. Zahvaljujući podacima sa sajta ventusky.com došli smo do konačnog zaključka da je došlo do premeštanja aerosoli iz dalekih pustinjskih oblasti istočno od Kaspijskog mora (pustinja Karakum) pravo do Evrope, što je barem iz našeg ugla nezabeležen slučaj do sada", kažu za 021.rs iz tima SerbianMeteo.

Ovaj portal je na svojoj Fejsbuk stranici priložio i karte koje pokazuju kako se pesak iz pustinje udaljene nekoliko hiljada kilometara našao nad ovim delom Evrope.

  • Petar Đorđević

    30.03.2020 11:00
    ptrdjordjevic@yahoo.com
    Ljudi mućnite glavom, poslušajte struku i ne dramite, i kad treba i kada ne treba...
    Uz ovakav vetar nemoguće je da bude lokalni izvor zagađenja. Pogledajte satelitske snimke, poslušajte meteorologe i staklo vaših auta.
    A protiv pravog zagađenja, ovde u Srbiji, treba da se borimo.
  • Ranko Petrovic

    28.03.2020 11:38
    Komentar PM10
    U Zagrebu je bilo slicno. kao u Beogradu, ako je NATO kriv, zašto truju svoje? Ako sam gnevne komentatore razumeo, zagađenje atmosfere iznad Beograda je počelo od izbora 2012? Ili ste mnogo pokvareni i licemerni.
  • Lopovska drzava

    27.03.2020 19:35
    koja obmanjuje glup narod
    https://www.youtube.com/results?search_query=gori+deponija+u+vinchi

    juce u beogradu index zagadjenosti 450 dozvoljeno 50.dominantni zagadjivac PM10 cestica.Kucajte na google"PM10 cestica i sagorevanje otvorenih deponija" da vidite koji cete rezultate dobiti.

    prica se o pustinjama na bliskom istoku a ne o:
    -deponijama gde su dobijene par odavno u milionima eura da se napravi podzemni reciklazni centar i time prestane sa trovanjem vazduha
    -filterima na najvecim zagadjivacima ukljucujuci TA Kolubara,fabrika cementa u Beocine i ostale nemam vremena da ih nabrajama.

    Kada se malo bolje promislim kakav mozak naroda kada glasa takav i mozak izabranih politicara koji mu saopstavaju vesti o razlogu zagadjenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija