Brnabić: Mere zabrane kretanja daju rezultate, krećemo u ofanzivu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da mere zabrane kretanja starijim od 65 godina daju rezultate.
Brnabić: Mere zabrane kretanja daju rezultate, krećemo u ofanzivu
Foto: 021.rs
Ona je rekla da su pred Srbijom dve izuzetno teške nedelje, nazvavši ih "kritičnim nedeljama". Brnabić je navela da ima konkretan dokaz da mere zabrane kretanja građana starijih od 65 godina u gradskim, i starijih od 70 u seoskim sredinama, a to se odnosi na uporednu statistiku Srbije i Italije.
 
"Ako se poredimo sa Italijom, u Srbiji imamo 25,2 odsto registrovanih pozitivnih na korona virus u starosnoj grupi od 60 godina, a u Italiji je taj broj 57,9 odsto", navela je Brnabić.
 
Kako je rekla, ponosna je na dosadašnje rezultate, iako oni mogu da budu bolji, za šta je potrebna "gvozdena disciplina". 
 
"Ne samo starijih od 65 godina, već i za ostali deo stanovništva. Kompletno kretanje, svi kontakti moraju da budu svedeni na apsolutni minimum. To je jedini način da nastavimo da se borimo ovako kako smo se borili do sada. To znači da našem zdravstvenom sistemu i zdravstvenim radnicima damo šansu da se bore za naše živote", dodala je ona.
 
Ona je ponovila da u ovom trenutku Vlada nema dodatne mere, ali da se preuzima novi pravac u borbi protiv COVID-19, a to je ofanziva. Kako je objasnila, borba će se odvijati u tri pravca - prvi je masovnije testiranje, drugi su smeštaj pacijenata u prihvatnim bolnicama u nekoliko gradova, a treći pravac je puna implementacija pooštrene kaznene politike. 
 
Kako je objasnila, Torlak više nije jedina referentna laboratorija za testiranje na COVID-19, nego je to sada moguće i na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, Kliničkiom centru Srbije, te referentnoj laboratoriji za mleko Batajnica. Na VMA će početi obuka medicinskih sestara i tehničara za uzimanje briseva, te će broj onih koji budu testirani na virus korona u narednim danima biti znatno veći.
 
Dosadašnji kapaciteti testiranja bili su između 300 i 400 dnevno, a sada će biti podignuti na 2.500 dnevnih testova na virus korona. Očekuje se da kapacitet prvo bude 4.000, a zatim na 7.000 testova.
 
Privreme bolnice biće na Sajmu u Beogradu i Novom Sadu, kao i u hali "Čair" u Nišu. 
 
"Oni koji su pozitivni na virus, a imaju blaže simptome šaljemo u privremene bolnice pod lekarski nadzor. To je najbolji način da se borimo protiv ovoga, da izlečimo ljude, da ih zaštitimo, da se posle 14 ili 28 dana izleče i da mogu da se vrate da se bore sa svima nama. Treća stvar je puna implementacija pooštrene kaznene politike. Svi su mogli da vide da je završeno prvo onlajn suđenje i da je doneta prva presuda za kršenje pravila samoizolacije. Izrečena je kazna zatvora od tri godine, a u ovom trenutku se u pritvoru nalaze 112 osoba koje će imati suđenje", zaključila je Brnabić.
  • Sandra

    28.03.2020 11:16
    Izolacija
    Izolacija je najbolje resenje, time cuvate i sebe i druge. Ako je neko poslusao, onda su to penzioneri.
  • @Hedona

    28.03.2020 11:05
    Kako su oni radili? Jeli su sismise, kerove i zive fetuse pilica (to kazu ukusno je, telo je kremkasto, a gricka se po koja vec formirana koscica ili perce). Rade to i dalje.
  • Persida

    28.03.2020 07:40
    Izolacija
    Samoizolacija i izolacija su najbolje moguce privremeno resenje jer ne mogu ljudi godinama ostati u kuci.
    Ako uskoro ne pronadju vakcinu, jednostavno ce doci do prirodne selekcije.
    Stari i(li) bolesni nece preziveti.
    Prezivece samo najjaci i kod nas i u svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.