Nema zabrane pričešćivanja, iako struka takvo ponašanje smatra visoko rizičnim

Struka pričešćivanje vernika smatra visoko rizičnim ponašanjem, ali ona ne uvodi zabrane, kažu epidemiološki stručnjaci.
Nema zabrane pričešćivanja, iako struka takvo ponašanje smatra visoko rizičnim
Foto: 021.rs
"Stručni stav je jasan - mi takvu vrstu ponašanja svrstavamo u visok rizik za prenošenje infekcije", navela je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.
 
Kako je istakao epidemiolog Predrag Kon, oni ne mogu da zabrane takva okupljanja, nego, kako kaže, mogu samo da daju preporuke.
 
"Mi dajemo samo preporuke, zabrana dolazi od vlasti. Apelujem na ljude da je ovo ozbiljna bolest i da je rizik pri korišćenju iste kašičice daleko veći. Jasno smo rekli i da ne sme biti nikog na udaljenosti manjoj od dva metra", rekao je Kon.
 
U subotu, na pitanje novinara da li će možda biti neke obavezujuće preporuke ili naredbe SPC u vezi sa pričešćivanjem građana i liturgijama, ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije imao konkretan odgovor.
 
Danas je ponovo viđen veći broj ljudi pred novosadskim crkvama.  
  • Zoki Srbin

    30.04.2020 16:05
    KONVERZATIVAC
    Njh01 - ili kako već da sebe oslovljavaš, blago nama s tako civilizovanim ljudima kao što si ti, ili si možda nešto drugo. Ti si tvrdji od svake bukve na Grmeču, mislim na duhovni,.intelektualni pa i na civilizacijski plan. Bolje bi bilo da više ništa ne progovaraš.
  • Josey

    30.03.2020 00:46
    A ko ce dolaziti na pricest kada karantin bude 24h? Ili ce popovi setati od kuce do kuce sa kasicicom? Kako ce se taj ogromni problem operativno resiti, bas me zanima.
  • /

    29.03.2020 23:39
    /
    promenicete pesmu kada cujete vesti da ruski patrijarh prekida sluzbe.
    ili ce vam i tu vest sakriti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija