Škero: Uvođenje potpune zabrane kretanja bez objašnjenja može da izazove panično stanje

Ako se u ovakvom trenutku najavljuje mera potpune zabrane kretanja, ona se građanima mora obrazložiti, u suprotnom može nastati panika i uznemirenje među građanima, rekla je danas predsednica Centra za pravosudna istraživanja i nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.
Petrović Škero je navela za N1 da u ovom trenutku Vlada i predsednik Srbije, kada se donese neka nova mera, treba da daju narodu obrazloženje mere, a nije u redu da se stavljaju u izgled mere bez objašnjenja.
 
"Mi jesmo narod koji nije naročito disciplinovan, ali kada postoji ovakav način funkcionisanja, da se stavlja nešto u izgled, da građani ne znaju kako će nabaviti lekove ili obaviti neke druge njima važne stvari, nastaće stampedo na apoteke, trgovine, potpuna panika među građanima. I kada se stavi u izgled ovakva mera ne može se reći - 'e ne znam, ja prvi put uvodim ovakvo stanje', a onda ću o tome razmišljati. Ako se to uvodi mora da se građanima objasni, da se ne bi napravilo panično stanje, apatija, uzmemirenje ljudi koji su ostali bez svega što im je nužno u ovakvoj situaciji", poručuje ona.
 
Kako dodaju Petrović Škero, doći će se "u groznu situaciju" da zbog nepoštovanja formi, Ustava, sudovi dobiju hiljade tužbi posle okončanja vanrednog stanja, jer je građanima kršeno neko pravo.
 
Ona je podsetila da je vanredno stanje uvedeno tako što je rečeno da je ministar odbrane poslao predlog predsedniku države, što je on odmah i uveo, a od tada Skupština kao da ne postoji u našim životima.
 
"Nakon toga niz mera se donosi tako što se donosi elektronskim načinom komunikacije, čak i sudovi elektronski sude, a Skupština kao da ne postoji, sve je preuzela vlada uz saglasnost predsednika države", kazala je.
  • Predragg

    31.03.2020 03:00
    Covek bi pomislio da samo psihopati takvo nesto moze pasti na pamet.da izazove paniku i kumulira strah kod gradjana. Dzoni se malo zanio. Sigurno je mislio dobro,ali je malo nervozan. Nije siguran kada je u Realitiju,a kada u pravom zivotu. Ta farma,zadruga zbuni coveka.
  • D

    30.03.2020 23:03
    @vidoje
    Recesija je izmisljena, kao i novac koji je kreira.
  • Misko

    30.03.2020 22:55
    Imal virusa u Karlobagu a gospodaru

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija